Уникално разкритие дава нови данни за истинския граф Дракула

Владетелят е послужил за прототип на литературния герой на Брам Стокър

Уникално разкритие дава нови данни за истинския граф Дракула | StandartNews.com

Румънският владетел от средните векове Влад Цепеш, вдъхновил автора Брам Стокър за героя му Дракула, е плачел с кървави сълзи. Това откриха учени от Университета в Катания, Националния архив на Румъния и Политехническия университет на Милано.

„През последните години от живота си той вероятно е страдал от патологично състояние, наречено хемолакрия. Това означава, че е можел да пролива сълзи, примесени с кръв“, обяснява ръководителят на изследването професор Винченцо Кунсоло, цитиран от румънските медии.

Когато пише, човек обикновено докосва хартията с ръцете си – и с пръсти, и с длани. По такъв начин химическите вещества от кожата попадат върху хартията. От писмо, писано от Влад Цепеш през 1475 г., химиците успяват да извлекат проби от три пептида, които идват от ретината и течността на сълзите. Така те установяват, че “истинският Дракула” е страдал от хемолакрия, при която различни количества кръв са преминавали в слъзните канали и са се смесвали със сълзите.

“Това състояние може да се развие, след като човек страда от бактериален конюнктивит или ако има някакъв вид нараняване на областта в близост до слъзните канали. В някои случаи то може да бъде причинено от тумор в областта на окото”, обясняват още специалистите.

Генетичните остатъци свидетелстват и че владетелят, послужил за прототип на литературния герой Дракула, може да е страдал от възпалително заболяване на дихателните пътища и кожата, както и от цилиопатия – генетично обусловено заболяване, характеризиращо се с различни нарушения: от поликистоза на бъбреците до дефекти на лицето, нервната система, затлъстяване.

Влад Цепеш е живял през XV век и е бил владетел на княжество Влахия, разположено на територията на съвременна Румъния. Той става известен като яростен защитник на своята земя, отговорен за смъртта на десетки хиляди жители на Османската империя, много от които са набити на кол (оттук и прозвището Цепеш – от румънски Țepeș – „кол“).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай