Събота,

Уникален празник. Тачим най-важното нещо в кухнята

От: СТАНДАРТ -
724
Уникален празник. Тачим най-важното нещо в кухнята
A
A
A

Уникален празник в мездренското село Царевец. На 30 април хората там канят всички българи заедно да възродят стара традиция, която вече е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО- варенето на домашен сапун.

Сред участниците ще има и номинирани в листата на „Живи човешки съкровища“ през изминалите години.

“Огромният интерес и търсене на домашен сапун ни провокира да направим този празник. Груповите носителки на умението за варене на домашен сапун Венета Коцева, Бойка Цолова и Здравка Николова, заедно с Галя Геновска, ще покажат и предадат своите знания и умения на всички, които имат желание да вникнат в това тайнство”, споделя кметът на Царевец Маргарита Петкова.

Освен варене на домашен сапун, гостите на празника ще могат да видят и още множество занаяти и дейности на оформената улица на занаятите.

Всички присъстващи ще имат възможност да посетят най-старата църква на Балканите, със зидан каменен иконостас. Да разгледат селото, да се разходят, да поседнат в кътовете за отдих, докато чакат да се свари сапуна. Да „прихванат занаят“, да попитат нещо или разкажат. За да бъде денят наистина хубав, организаторите са осигурили и богата фолклорна програма, песни, танци, музика и много настроение.

Домашният сапун пере много по-добре, прави дрехите бели като мляко. Лугата от сапуна пък идеално почиства плочките в банята и силно замърсени повърхности. Най-хубавото е, че домашният сапун няма алергени и е изключително подходящ за къпане на деца.  


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички