Уникален празник. Тачим най-важното нещо в кухнята

Голям купон в с. Царевец, Мездра

Уникален празник. Тачим най-важното нещо в кухнята | StandartNews.com

Уникален празник в мездренското село Царевец. На 30 април хората там канят всички българи заедно да възродят стара традиция, която вече е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО- варенето на домашен сапун.

Сред участниците ще има и номинирани в листата на „Живи човешки съкровища“ през изминалите години.

“Огромният интерес и търсене на домашен сапун ни провокира да направим този празник. Груповите носителки на умението за варене на домашен сапун Венета Коцева, Бойка Цолова и Здравка Николова, заедно с Галя Геновска, ще покажат и предадат своите знания и умения на всички, които имат желание да вникнат в това тайнство”, споделя кметът на Царевец Маргарита Петкова.

Освен варене на домашен сапун, гостите на празника ще могат да видят и още множество занаяти и дейности на оформената улица на занаятите.

Всички присъстващи ще имат възможност да посетят най-старата църква на Балканите, със зидан каменен иконостас. Да разгледат селото, да се разходят, да поседнат в кътовете за отдих, докато чакат да се свари сапуна. Да „прихванат занаят“, да попитат нещо или разкажат. За да бъде денят наистина хубав, организаторите са осигурили и богата фолклорна програма, песни, танци, музика и много настроение.

Домашният сапун пере много по-добре, прави дрехите бели като мляко. Лугата от сапуна пък идеално почиства плочките в банята и силно замърсени повърхности. Най-хубавото е, че домашният сапун няма алергени и е изключително подходящ за къпане на деца.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай