Умните остаряват като катедрали

Умните остаряват като катедрали   | StandartNews.com

Замисляли ли сте се какво се случва с вашата кожа, когато остарявате? Промените далеч не са заключени в страховитата дума "бръчки". А замисляли ли сте се, че хронологичното и физиологичното остаряване не винаги имат знак за равенство помежду си. Когато изглеждаме по- млади от годините на които сме, е чудесно, но ако не е така, защо се е стигнало до там? Може ли да се направи нещо, за да обърнем нещата в наша полза?

Кожата, нашият най-голям телесен орган, изпълнява многобройни функции, далеч надхвърлящи нейната защитна роля. Тя е основният комуникатор на тялото с околната среда и обратното. Тази й "представителна функция" се осъществява чрез тясно сътрудничество и координирана работа на няколко нейни звена - епидермис, дерма, хиподерма. За да цари единство и прецизност, те трябва да имат своите неприкосновени взаимоотношения. Тази хармонична идеална среда с годините се нарушава. И за да навляза в подробности, ще насоча лупата към най-малкия участник в процеса - клетката. "Мистерията на остаряването" според откритията на специалистите по клетъчна биология изглеждат по следния начин. Клетката се обновява, делейки се. За да се случи това, първо трябва правилно да се разделят ДНК веригите на хромозомите, в които е концентрирана специфична информация на генома на клетките. С други думи, трябва да се получат точни копия на старите вериги ДНК, които да съдържат цялата генетична информация без пропуски. При всяко следващо делене краищата на ДНК веригите, които се наричат теломери, които не са съхранили важна генетична информация, започват да се губят парче по парче. Когато обаче вече липсват теломери, започва да се губи и важна генетична информация - и след десетки и стотици процеси на делене, клетките деградират, започват да влошават функционирането си. И в един момент настъпва клетъчна смърт... Т.е. нарушената способност за делене на клетките, а с това и остаряването, са неизбежни процеси. Друг е въпросът, че в много от случаите тези процеси стартират преждевременно вследствие на агресивна инвазия и атака от страна на свободните радикали. Много изследвания насочват внимание към факта, че именно те отключват процеса на преждевременно остаряване. Много често вътреклетъчната им атака води до поява на ненормални форми и стартиране на самоубийствена програма в клетката.

Сега отмествам фокуса от клетката, за да се върнем на темата за остаряването. Остаряването бива биологично (зависещо от вътрешни фактори - генетични, хормонални, имунологични) и в голяма степен е наследствено обусловено. Преждевременното остаряване е другото лице на остаряването и то

с лека ръка зачерква наследствеността

тъй като външните фактори, които го предизвикват като стрес, алкохол, недостатъчна почивка и сън, нерационално хранене, слънчева радиация, тютюнопушене, не са били част от замисъла на генетичната информация в клетката. Тези вредни, външни фактори естествено, не се задействат изведнъж, трябва им натрупване. Но прави впечатление постоянството, с което хората сами си вредят. Първото ниво на пробив е епидермисът. За да функционира правилно епидермисът, клетките се съобразяват с краен срок 28 дни - това е времето, за което клетките от най-долния епидермален слой достигат най- горния и се отлющват. Също за този регенеративен процес е необходимо навременно снабдяване с кислород и хранителни вещества и адекватно отстраняване на отпадните метаболитни продукти. Това, естествено, се осъществява от правилното функциониране на кръвоносната и лимфната система. Именно заради това състоянието на кръвоносната и лимфната система имат възлово значение. Ако там настъпят промени, в комбинация и с изменения в дихателната система, стартират нарушения в клетъчното дишане. Забавят се обменните процеси и отделянето на токсините. Клетките започват да страдат от недостиг на хранителни вещества. При клетъчно делене започват да настъпват грешки и потомството е компрометирано. Положението се влошава след всеки делителен цикъл. Епидермисът започва да изтънява, меланинът се натрупва неравномерно.

Появяват се хиперпигментации

В дермата спада активността на структурите, образуващи колаген и еластин - т.нар фибробласти. Намалява разтворимата фракция на колагена, която играе роля за поддържане на тонуса и еластичността. Колагеновите влакна променят структурата и здравината си, а понякога дори изчезват от цели дермални участъци. Еластинът също е засегнат. Еластичните влакна първо намаляват по обем, а после и по брой. Водното съдържание рязко намалява, страда тургорът на кожата. Това се допълва от нарушения и във функцията на потните и мастните жлези, които първоначално стават по-малки, а после атрофират. Заради това с годините се нарушава и хидро-липидния филм и нищо вече не може да спре дехидратацията.
Кожата повяхва, загрубява релефа, порите се разширяват, появяват се разширени капиляри, прозират вени, образуват се пигментации, появяват се фини линии и бръчки.

Всичко това звучи доста подтискащо, но добрата новина е, че преждевременното остаряване може да бъде предотвратено, а "лошата" е, че е нужно постоянство и много усилия от ваша страна. С порочните навици лесно се свиква и трудно се отвиква. Рационалното хранене, повече почивка и сън, достатъчно количество вода (килограмите се умножават по 30), антиоксиданти и витамини, по- малко алкохол и цигари, спорт - всичко това ви звучи познато, но много малко хора се съобразяват с това. Например, цигарите намаляват снабдяването на тялото с витамин А и абсорбцията на витамин С, които защитават кожата. Кръвният поток се забавя заради свиването на кръвоносните съдове и се намалява доставката на витамини, кислород и храна към кожата. Пушенето увеличава производството на ензими, които разрушават колагена.

Неправилно подбраните козметични продукти също могат да ви навредят като променят РН-то на кожата. Липсата на достатъчно сън също не е за пренебрегване. Знаете, че по време на сън тялото се регенерира и отстранява увредените клетки, в това число и клетките на тялото. Без достатъчно сън възстановителният процес е забавен и се повишават нивата на кортизола, което нарушава колагеновата продукция и ускорява загубата на вода. Резултатът е суха, бледа кожа, тъмни кръгове под очите и бръчки. Небалансираното хранене също не е за пренебрегване. Не случайно се казва, че външният вид разкрива вътрешното състояние.

Стигаме несъмнено и до ролята на козметиката. Продуктите за домашна грижа трябва неизменно да присъстват. Много хора смятат, че напразно харчат пари за козметика. Но когато един ден се сравните след 20 години със съучениците си или състудентите си, които не са полагали грижа, повярвайте ми, ще решите, че всяка похарчена стотинка си е заслужавала.

Професионалните козметични терапии са водещи и не са за пренебрегване, защото именно с тях се вкарват по-високите концентрации от активни съставки, които компенсират нуждите на кожата и стимулират определени стихнали процеси в нея. Пилинги, мезотерапии, радиочестотни лифтинги, термажи фото- и лазерно подмладяване са част от апаратните методи. И тук се изисква постоянство и ежемесечни посещения. Обърнете се към специалист, за да ви даде разясни последователността от процедури, които са подходящи за вас и вашата кожа. И при добра стратегия ще остарявате като катедрала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай