Укрепването на "Четиньова могила" завършва през октомври

Укрепването на "Четиньова могила" завършва през октомври  | StandartNews.com

Министерството на културата осигури спешно финансиране в размер на 360 000 лева за трайно опазване на паметника от национално значение, като проектът предвижда и изграждане на защитно покритие от стоманобетонова черупка над купола на гробницата

Аварийното укрепване на Храмов комплекс "Четиньова могила" - част от Тракийски култов център „Старосел", ще завърши през втората половина на месец октомври 2015 г., съобщиха от „Реставрация" ЕАД.

Във връзка с възникналата аварийна ситуация на Храмов комплекс "Четиньова могила", която пострада от постоянно действащо свлачище, активирано от валежите в началото на годината, Министерството на културата извърши експертиза за състоянието на обекта и с разпореждане на министър Вежди Рашидов бе осигурено спешно финансиране в размер на 360 000 лева за трайно опазване на паметника от национално значение. Реализацията на проекта за спешното укрепване на уникалния обект се изпълнява в момента от дружеството „Реставрация" ЕАД, което разполага с висококвалифициран инженерно-технически персонал и работници с дългогодишен опит по опазване паметниците на културата.

Укрепването на Храмов комплекс "Четиньова могила" е в ход и аварийните строително-монтажни работи на обекта вече са много напреднали, като се предвижда и изграждане на трайно защитно покритие от здрава стоманобетонова черупка с дебелина 25 см над купола на гробницата. Предвижда се също да се изпълни и хидроизолация на черупката и връщане на могилния насип, допълват от „Реставрация" ЕАД. С цялостното изпълнение на проекта за аварийното укрепване на гробницата се създават условия за трайно запазване на паметника на културата, както и възможности за неговата реставрация и експониране в бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай