Удря ни зловеща магнитна буря

Слънцето е изстреляло петно плазма към Земята

Удря ни зловеща магнитна буря | StandartNews.com

Слънцето е изстреляло петно плазма към Земята, което може да предизвика геомагнитна буря в магнитното поле на планетата. Това може да доведе до изключителни прояви на полярно сияние предимно в северните и горните Съединени щати, според Центъра за прогнозиране на космическото време на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA).

Слънчевите изригвания - интензивни изблици на електромагнитно излъчване, генерирани в слънчевата атмосфера - могат да изстрелят магнетизирани плазмени мехурчета в Космоса, които са известни като изхвърляне на коронална маса (CME). Тези силно енергийни облаци се разширяват навън и могат да се ударят в магнитосферата на Земята - магнитното поле, което обгръща нашата планета и предпазва повърхността ѝ от най-тежките въздействия на космическите влияния. Този сблъсък може да причини геомагнитна буря, която да произведе нажежени аврорални дисплеи, тъй като енергизираните частици на CME йонизират кислородните и азотните молекули в атмосферата.

Въпреки че тези бури понякога могат да попречат на сателитите и някои наземни инфраструктури, NOAA заяви, че „широката общественост няма за какво да се тревожи“.

Очаква се геомагнитното събитие да бъде буря тип G2, втората най-ниска категория, което означава, че сиянието е най-вероятно да може да се види в Аляска и Канада, според прогнозите за сияния на NOAA.

Според данните обаче се оказва, че много щати, включително Върмонт, Минесота и Уисконсин, също имат шанс да забележат тези танцуващи светлини в понеделник и вторник.

Това слънчево изригване се случва в момент, когато Слънцето се приближава към пика на текущия си цикъл, който официално започна през 2019 г. През юни 2023 г. Live Science съобщи, че пикът на слънчевата активност, известен като слънчев максимум, ще настъпи по-рано от първоначалните прогнози. През октомври експертите от Центъра за прогнозиране на космическото време публикуваха „ревизирана прогноза“ за текущия слънчев цикъл, заявявайки, че максимумът ще настъпи по-рано и ще бъде по-експлозивен, отколкото се смяташе първоначално.

По време на този пик „трябва да очакваме да видим повече слънчеви петна, всяко от които е област с интензивна магнитна активност, способна да предизвика слънчеви изригвания и изхвърляне на коронална маса“, според NOAA. Този бурен период може да продължи няколко години и да подхранва силни метеорологични явления в космоса, които могат да предизвикат спиране на радиото и сателитите.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай