Учим професия и на части

Учим професия и на части | StandartNews.com

Едва по стотина тийнейджъри на година избират машиностроителни специалности


Професия вече ще може да се усвоява и "на порции", след като бъдат приети измененията в Закона за професионалното образование и обучение. На петата национална дискусия "Да! на българската икономика", организирана от "Стандарт" в Габрово, се очаква просветният министър проф. Тодор Танев да представи новите моменти в закона, в чието разработване участва и бизнесът.

Идеята е с промените да се даде по-голяма "проходимост" при усвояването на професия. Хората, които учат занаят, ще имат възможност да трупат кредити - един вид точки, които им се дават при получаването на определено количество знания. Ако пожелаят, след като натрупат част от нужните кредити, те могат да започнат работа, а след това например да продължат в един от новите професионални колежи, чието създаване лансира министърът. Кредитите ще им се признават, вместо да се налага да започват обучението си отново от А, Бе. Така хората ще могат сами да "моделират" професионалния си път, като дори и след време ще могат да доучват и да вземат висше образование в съответната област, ако преценят, че то им е необходимо. Промените в закона всъщност ще зададат стандартите на професионалното образование, така че да стане ясно за какви знания се присъждат определено количество кредити, разказаха експерти от МОН.

На дискусията ще бъде обсъден и проблемът с намирането на достатъчно добре подготвени кадри за машиностроенето, както и стартът на дуалното обучение в Габрово. То ще бъде по специалност мехатроника и се финансира от австрийския проект за дуално обучение, който стартира тази година.

Бизнесът пък ще поиска по-бързо създаване на списъци със защитени професии. Идеята на тези списъци е дори и маломерните паралелки, които обучават в рядко срещани и дефицитни професии, да не бъдат закривани. Тези списъци ще бъдат валидни за една година - всяка година областите ще подават информация кои професии са дефицитни за тях и от колко кадри имат нужда. В момента се работи по критериите, които да определят кога една професия е призната за защитена.
Проблемът с кадрите в машиностроенето пък отчасти идва от това, че все по-малко млади хора искат да трупат знания в толкова трудни професии, разказват специалисти от МОН. В много от машиностроителните специалности учат хора, които са надхвърлили ученическата възраст, затова усвояват занаята предимно задочно и вечерно, като в същото време работят. В по-малките класове едва по стотина деца в училищна възраст годишно избират да усвояват професии като машинен техник и машинен монтьор, които изискват повече учене.

Бизнесът вече пише учебните програми

В 5 дискусии от април до октомври "Стандарт", КРИБ и браншовите организации поставиха на масата проблемите, които бизнесът среща при намирането на кадри. На дискусията в Панагюрище бяха обсъдени предизвикателствата пред старта на дуалното обучение на кадри за минно-геоложкия бранш. В Стара Загора пък акцентът бяха промените, свързани с подготовката на млади специалисти, които веднага след дипломирането си да започнат работа в строителството.
Просветният министър проф. Тодор Танев пое няколко ангажимента по време на разговорите с бизнеса и част от тях вече са изпълнени или в процес на изпълнение. Други тепърва предстои да бъдат осъществени.

- Старт на дуалното обучение. Изпълнено.

Тази година то тръгва в девет специалности от осем професионални направления. За първи път на реални работни места ще учат единайсетокласниците от Казанлък и София. В Панагюрище и Габрово пък се приемат ученици в осми и девети клас, които ще усвояват занаята от неговите майстори, когато навършат 16 години. Дуалното обучение ще върви по три проекта - швейцарски, австрийски и български. По първите два финансирането идва от съответните държави. По третата то стартира в Панагюрище, където ангажимента за обучението на младежите поема Минно-геоложката камара. Строителният бранш също има готовност да обучава кадри по този начин.

- Бизнесът да пише учебните програми в професионалното образование. Изпълнено.

Представители на 8 бранша вече са разработили заедно с екипи от МОН измененията, които ще залегнат в учебните планове и програми с навлизането на дуалното обучение. Хора, идващи от практиката, са разработили изискванията за основните знания, които младите хора трябва да придобият в класната стая и на място във фирмите, така че още със завършването си да могат да започнат работа, без да имат нужда от допълнително обучение.

- Създаване на дирекция "Професионално образование" към Министерството на образованието и науката. В процес на изпълнение.

Амбицията на просветния министър проф. Тодор Танев е да възстанови специалното звено, което до 2010 година се е занимавало с въпросите на професионалното образование и което е било разформировано. Министърът изтъкна това като един от първите си приоритети още в началото на поредицата дискусии на "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай