Тютюнопроизводители излизат на протест утре

Тютюнопроизводители излизат на протест утре | StandartNews.com

Тютюнопроизводителите се вдигат на национален протест в сряда. Той ще се проведе от 11,30 до 12.30 ч. в трите най-големи тютюнопроизводителни региона на страната - Сатовча, Дулово и Свиленград, съобщи председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ-2010 Цветан Филев.

В понеделник всички браншови организации в сектора разпространиха декларация до премиера Бойко Борисов, в което го информират, че цялата тютюнева общност е в стачна готовност срещу политическите и икономическо-медийни кръгове, които със своите действия целят съсипването на българската тютюнева индустрия. В писмото на бранша се посочва още, че в последните няколко седмици се провежда целенасочена кампания по разрушаване имиджа на „Булгартабак", която те определят единствено като злонамерена акция срещу всеки един български производител.

Протестът не е срещу държавата. Той е в подкрепа на най-голямата българска компания „Булгартабак", която в последно време непрекъснато е очерняна от политически кръгове и отделни политици", обясни Филев. Те се опитват да очернят едно от работещите български предприятия, което ежегодно изкупува тютюна на десетки хиляди български семейства и носи 800 млн. лв. приход в хазната, каза още той. „Тютюнопроизводството отдавна не е бизнес, то е поминък и живот за десетки хиляди семейства", добави той. Протестните действия се подкрепят от над 200 хиляди души.

В тях ще се включат производители от всякакъв калибър – от много малки до големи, обясни още Филев. Според него със сигурност ще излязат фирмите, които не са успели да си реализират продукцията от миналата година, както и такива, които са я продали, но не могат да си вземат парите от различни фирми. Арбен Мименов от Съюза на производителите на ориенталски тютюн обясни, че подкрепят протеста, защото в Гоцеделчевско има голям проблем с изкупуването на тютюна. В момента „Булгартабак" е единствената фирма, която изкупува недоговориран тютюн, посочи той. Имаме пълен отказ от останалите фирми да изкупуват дори договорените количества, каза Мименов, цитира Кросс. И допълни, че ще молят „Булгартабак" да изкупи и тях.

Тютюнопроизводителите разчитат, че правителството няма да позволи злонамерените и зловредни политически, икономически и медийни кръгове да разрушат най-голямата българска тютюнева компания и целия сектор. Производителите от района на Гоце Делчев ще протестират в Сатовча, където организацията е поверена на Съюза на производителите на ориенталски тютюн – СПОТ БГ, оглавяван от Арбен Мименов. В Първомай ще протестират производителите от южния регион – Първомай, Хасково и Свиленград.

Там организатор е Националната конфедерация на тютюнопроизводителни в България Асен Кичуков. НАТ-2010 свиква протеста в най-големия регион – Североизточния. Той ще се проведе пред общината в Дулово. Там ще се съберат производители от над 12 населени места в региона, сред които Тервел, Каолиново, Исперих, Кубрат, Тутракан, Ветово и други

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай