Турско село става Ноев ковчег

Маите предрекли, че Шириндже ще оцелее след апокалипсиса

Турско село става Ноев ковчег | StandartNews.com

Малкото анадолско селце Шириндже стана магнит за туристи от цял свят. Неизвестното досега селище се превърна в предпочитана дестинация заради заради колендара на маите, които бе открит в Гватемала. „Данните от този календар се интерпретираха като предсказание за края на света, който ще настъпи на 22 декември 2012. Според тях само Шириндже и едно френско село щели да останат непокътнати от предричания апокалипсис”, разказва Енгин Ватан от местната управа, цитиран от БНР.

В анадолското селце живеят около 700 души, които се занимават главно с отглеждане на маслини и грозде. Местните в началото били изненадани, когато започнали да идват на групи чужденци. Вече са свикнали с гостите и се надпреварват да им предлагат туристите килими, бродерии, зехтин, местни деликатеси.

Специално за периода от 21 декември до края на годината, за когато е предречен апокалипсисът, са резервирани всички места в хотелите и туристическите спални. Според едно от последните проучвания почти 10% от хората по света вярват, че краят на света ще настъпи в края на 2012 година.

Шириндже и се намира в околия Селчук, в района на античния град Ефес. В миналото е било заселено главно с гръцко население, което се изселва след спогодбата между Турция и Гърция през 1923 година. Преди 20 години турското правителство обяви селището за исторически и архитектурен резерват.

Днес селцето впечатлява с варосаните бели къщи със старинна архитектура, тесни калдъръмени улички и бутилките с местно вино, които се предлагат навсякъде. Винарството на времето било главният поминък на гръцкото население, сега се възражда от местните жители и се е превърнало в източник на доходи. Организират и международен фестивал на виното, в който участват и фолклорни групи от България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай