Турски студенти на пореден мирен протест в София

"Не на полицейския терор", обявиха протестиращите в столицата.

Турски студенти на пореден мирен протест в София | StandartNews.com

София. Множество от турски студенти протестираха в центъра на София. Протестът е в подкрепа на техните сънародници, които протестират за пореден ден, срещу политиката на турския премиер Реджеп Ердоган, както и срещу отношението на полицията към недоволните в нашата съседка.

И днес младежите изразиха подкрепата си с мирен протест пред НДК. Те издигнаха плакати с надписи на български "Подкрепяме протестите в Истанбул", "Не на полицейския терор" и "Не искаме министър-председател–диктатор".  Студентите обявиха, че ще се приберат в родината си, за да се присъединят към протестите, веднага след като приключат изпитите им.

От НДК протестното шествие се отправи към посолството на Турция на булевард "Васил Левски". В сградата се помещава дипломатическото представителство на Република Турция. Там тълпата от турски студенти изразиха на турски своите подкрепа и искания. Те обясниха, че много турски медии не отразяват събитията, а в социалните мрежи се трие информация за протестиращите.

"Това, което се случва в Турция е грешно, Ердоган е грешен. Ние ще продължим да подкрепяме нашите хора в София, а след като ни свършат изпитите ще се върнем в Турция. Протестите ще продължат докато Ердоган напусне политиката", обясни Барбарос Йозтюрк пред БГНЕС. Той учи "Международни отношения" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Полицаите стрелят с газови патрони по протестиращите, преследват ги, това е грешно. Насилието на полицаите е грешно", добави студентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай