Туристи сменят плажа с тенис

Туристи сменят плажа с тенис | StandartNews.com

Кметът Димитър Николов кани Станка Златева да оглави нова школа по борба

Плаж. Море. Студени питиета. Купон до зори. Това е Бургас за мнозина. Животът в града обаче кипи от сутрин до вечер и на други места - в откритите и закрити спортни комплекси. Хиляди летовници поддържат форма по десетките футболни, волейболни, баскетболни игрища на открито, както и на тенис кортовете. Вечерно време туристите окупират и парковете, където тренират на новия фитнес на открито.

Заради огромния интерес към спорта, общината в Бургас разработва нови проекти. Един от тях е свързан с борбата, която е на особена почит в морския град. И това не е случайно. "Борбата е един от най-бургаските спортове. Бургазлия е първият олимпийски шампион на България - борецът Никола Станчев, чието име носи новата спортна зала в "Меден рудник", обясняват от екипа на кмета Димитър Николов. Местните власти вече работят по проект с Българската федерация по борба - за нов спортен комплекс, който ще бъде изграден с публично-частно партньорство в комплекс "Славейков". Неотдавна кметът Димитър Николов се срещна с най-успешната ни състезателка в борбата - Станка Златева. Големи са шансовете скоро "златното момиче" да дойде да работи в Бургас и да развива местната школа в този спорт, обясняват от екипа му.

През последните 7 години в града бяха построени 11 закрити плувни басейна, три спортни зали бяха ремонтирани, а с публично-частно партньорство бе вдигната и четвърта. Днес те са пълни от сутрин до вечер, капацитетът им не стига дори за нуждите на спортните клубове, а към тях проявяват интерес и хора, желаещи да практикуват любителски спорт срещу заплащане. В модерни зали пък тренират клубове по борба, бокс, фехтовка, йога, танци, бойни изкуства и др. В спортен комплекс "Славейков" е обособена и зона за лека атлетика. Там е построена и екстремна катерачна стена на открито, която е най-голямата в България.

Така Бургас кандидатства за Европейска столица на спорта през 2015 г. "За нас ще бъде привилегия, ако бъдем одобрени. През последните няколко години в Бургас са изградени нови спортни бази във всеки комплекс, квартал и в повечето села. Вече се захванахме сериозно с обновяване на училищната спортна инфраструктура. През 2007 година общината подпомагаше финансово 37 клуба, а днес те са над 90. Инициативата Европейска столица на спорта има за цел да подпомага и популяризира именно любителския спорт, така че нашата кандидатура е достойна и вярвам, че ще бъде уважена", коментира кметът Димитър Николов.

Форматът на този конкурс е подобен на Европейска столица на културата.
Ако кандидатурата бъде одобрена, то догодина Бургас ще посрещне стотици отбори от цяла Европа. В стратегията си към победата местните власти залагат на идеята в състезанията да участват възможно най-много състезатели от всички възрасти.

Вдигат "Арена" на входа на града

И Бургас ще има своята спортна красавица. Тя ще се появи на входа на града откъм магистрала "Тракия" и ще е едно от първите неща, които ще се виждат при влизане откъм София. Три фирми ще предложат своя проект как да изглежда "Арена Бургас". Многофункционалната спортна зала ще струва 38 млн. лв., като 5 млн. лв. вече са осигурени. Идеята е в нея освен състезания, да могат да се провеждат концерти, конгреси, бизнес форуми и изложения. Комплексът ще се простира на площ от 46 254 кв.м, като 60% от него ще е парк. Залата ще е с капацитет 6500 седящи места. Теренът е бивш военен имот в комплекс "Изгрев". Последните 8 дка бяха прехвърлени безвъзмездно на общината от военното министерство.

Част от зрителските трибуни ще бъдат подвижни с дистанционно управление. В "Арена Бургас" ще има зали за тренировки за различни спортове, кабини за превод на състезанията, както и огромни табла за предаване на живо на състезанията. Всички обслужващи помещения ще имат кабелна телевизия, интернет и вътрешна информационна система за управление. "Арена Бургас" ще бъде единствената зала в България, която ще има модерна закрита лекоатлетическа писта. Така в нея ще можем да гледаме състезания с таланти като Ивет Лалова. Бургас вече заяви желанието си да е домакин на европейско първенство на закрито в този спорт през 2019 г.
Необходимостта от подобен комплекс е огромна, защото има сериозен интерес към организирането на големи спортни международни състезания, категорични са морските вълци.

Редуват футбол на пясъка с бойно самбо

Българският футболен съюз официално предложи Бургас за домакин на световните финали по плажен футбол през 2017 г. Причините - прекрасните условия, които градът предлага за турнирите. Междувременно стана ясно, че Бургас вече е одобрен за домакин на световни квалификации в този спорт през това лято. Габино Реналес - мениджър към ФИФА, който отговаря за плажния футбол, посети лично Бургас и остана очарован от условията, които предлага. Така местните хора и хиляди туристи ще могат да се забавляват, гледайки най-добрите майстори с топка в краката.

Турнирите ще са голяма атракция, доволни са също хотелиери и ресторантьори. Престижният спортен форум предвижда световните квалификации да се проведат на 5 места, на всяко от които да участват по 28 отбора. Едно от тях е Бургас. Мачовете ще са на Централния плаж, където вече има обособено едно игрище. ФИФА ще направи още едно, по-голямо, няколко тренировъчни и ще осигури 70% от разходите по състезанието.

През септември пък Бургас ще е домакин и на Световната купа по бойно самбо. Догодина морският град ще влезе в ролята на един от домакините на европейското първенство по футбол за младежи до 17 години.

Рамо за млади плувци и сърфисти

Кметството в морския град задели рекордна и незапомнена в историята на града сума за спорт тази година - 1,1 млн. лв. От местната хазна дават 688 000 лв. от тях на клубовете да тренират таланти. Останалите пари са за финансиране на местни и национални спортни състезания. Екипът на градоначалника Димитър Николов приоритетно подпомага клубовете, занимаващи се с плувни, водни и морски спортове. Специално внимание се отделя на специализирани спортни занимания за хора с увреждания и в неравностойно социално положение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай