Цацаров предложи: Не плащаш глоба, оставаш без книжка (ОБЗОР)

Цацаров предложи: Не плащаш глоба, оставаш без книжка (ОБЗОР) | StandartNews.com

Сега давността на наказанието изтича докато се жали на няколко инстанции, каза обвинител №1

Скоростта в големите градове да падне, предлага Бъчварова

Предлагат застраховката да се води на шофьора, а не на автомобила

Работна група с участието на прокуратура, изпълнителна власт и народни представители, ще набелязва мерки за повишаване на пътната безопасност. За това се споразумяха участниците в дискусия на заседание на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента вчера. Предстои да се уточни съставът на работната група

"Разумни мерки ще спрат войната по пътищата. Уведомлението по e-mail не е вариант. В предното Народно събрание се разгоря спор за автомобилите с десен волан. Някой от вас да си мисли, че той дава безопасната видимост на нормалната видимост - не, но по пътищата има такива автомобили". Това коментира главният прокурор Сотир Цацаров вчера, след като участва в комисията по транспорт, където прокуратурата, изпълнителната и законодателна власт набелязаха мерки за повишаване на пътната безопасност.

"Българската асоциация на пострадалите от ПТП сама дава съответните примери. Дълго време се вървеше по подхода, че увеличаването и утежняването на санкциите е правилен. Това не е така, трябва просто да знаеш, че след като бъдеш санкциониран, няма начин да не си платиш глобата", обясни Цацаров. Според него, ако не си платиш глобата, просто няма да шофираш. "Да, много тежко беше. Приемам, че трябва да се мисли. Приемате ли, че трябва да останем на сегашното положение, при което върви акт, наказателно постановление, търсене къде сте, после отивате на Районен съд, на Административен съд и ако не ви намерят, НАП ви търси и след това давността изтича!?", запита Цацаров. По думите му, очевидно действащата норма в момента е неефикасна. "Трябва да се създаде кратка и ясна процедура. Изменения в Закона за административни нарушения и наказания са необходими спешно. Ако трябва ще съберем междуведомствена група, но ще го направим", каза обвинител номер 1.

Участие в дискусията взеха и вицепремиерът Румяна Бъчварова, министрите Ивайло Московски и Лиляна Павлова. Общо бе мнението, че са наложителни законодателни промени. Според транспортния министър Ивайло Московски е крайно време да се изработи изцяло нов Закон за движение по пътищата. Той отбеляза, че трябва да се намали срокът за ползване на автомобилния парк. Може да се завишат изискванията за пунктовете за технически прегледи, и без това има достатъчно много, коментира той. Румяна Бъчварова заяви, че за последната година в страната са станали над 3000 пътнотранспортни произшествия, загинали са близо 300 души, над 3000 са пострадали в катастрофи. Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова сред причините за увеличаване броя на жертвите по пътищата е липсата на видеокамери.

"При тежки нарушения на правилата на движение по пътищата трябва временно да се спират от движение автомобили, управлявани от провинилите се шофьори, и да се свалят регистрационните им табели. А застраховката "Гражданска отговорност" да е за всеки водач, а не на автомобил. И шофьорите с повече нарушения да плащат по-скъпа застраховка", обясни подробно Цацаров.

Товарите само по железницата
Ивайло Московски предложи да се облекчи трафикът по магистралите

Товарният трафик да се поеме от железниците и така да се облекчи движението по автомагистралите. Това предложи транспортният министър Ивайло Московски като мярка за повишение на пътната безопасност. Според него трябва да се завиши нивото на квалификация на водачите и начинът на провеждане на изпита за шофьорска книжка. Минимизирането на рисковете за преписване на изпитите може да стане чрез въвеждането на електронни носители. Според Московски трябва да се върне полигонът и да се дебатира дали са достатъчни часовете по кормуване. Друга тема за дебат е дали трябва младите водачи да бъдат придружавани от по-опитни. Интелигентни транспортни системи същото ще повишат нивото на безопасност, смята Московски. Те трябва да бъдат въведени до 2018 г. по основните коридори на пътната инфраструктура в страната. За автомобилния парк трябва да се помисли за ограничение в годините на транспортните средства, предлага министърът.

Павлова: Добрите пътища увеличават катастрофите

Когато има дупки по пътища, всички караме по-бавно и няма ПТП-та. Добрата пътна инфраструктура създава предпоставки за по-високи скорости. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя посочи, че шумящата маркировка помага да се предотвратява заспиването на шофьорите, поставянето на мантинели минимизира щетите при едно ПТП. "Това изисква огромен финансов ресурс, затова всеки трябва да знае, че ще бъде санкциониран, ако не спазва правилата за движение по пътищата", каза още Лиляна Павлова.

Павлова отчете, че броят на жертвите по пътищата започва да се увеличава. Една от причините е липсата на камери, като в същото време се налага и промяна в законодателството и подзаконовата уредба. МРРБ вече е предприело мерки за промяна на подзаконовата уредба за техническите изисквания по безопасност.

"От 20 000 републикански пътища само 300 км магистрали, отговарят на изискванията. Още по-трагична е статистиката на общинските пътища", допълни Павлова. Според нея Фондът за пътна безопасност може да се инвестира за изграждане на ограничителни мерки, намаляващи жертвите.

Намаляват скоростта в големите градове

МВР обмисля да предложи ограничение на скоростта в големите градове. "Възможно е да се наложат мерки за допълнително ограничаване на скоростта в големите градове - София, Пловдив, Бургас и Варна", съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на дискусия за безопасността по пътищата, организирана от парламентарната транспортна комисия вчера.

Засега обаче не стана ясно каква точно скорост ще предложи МВР. В момента в големите градове скоростта е 50 км/ч, без да се броят скоростните отсечки.

Министри, експерти и депутати обсъждаха какви мерки да предприеме държавата, за да спре войната по пътищата ни. Най-вероятно първите стъпки за борбата с войната срещу смъртта на пътя ще са законодателни промени. Само в столицата на ден се регистрират около 100 катастрофи. От началото на годината до 23 юни в страната са станали 3035 транспортни произшествия, при които има 294 загинали.

76 процента от тежките произшествия са се случили в рамките на градовете. Транспортният министър Ивайло Московски изрази своята убеденост, че е крайно време да се напише нов закон за движение по пътищата.

КАТАСТРОФИТЕ
3035 катастрофи от началото на годината
294 загинали от началото на годината
3739 ранени от началото на годината

ПРИЧИНИТЕ за ПТП
30% от ПТП-тата са с пешеходци
35% от катастрофите са заради несъобразена скорост
16.3% заради неправилни маневри
17.8% заради отнемане на предимство
3.46% заради употреба на алкохол
71% от катастрофите в населените места
89% от тях са в големите градове
6.7% от произшествията са на магистралите

По данни на МВР

Пиян нацели дърво с камион

Шофьор подкара тир на 5-6 големи ракии. Водачът на товарен автомобил "Волво" обаче не стигнал далеч, тъй като катастрофирал. Инцидентът станал на главен път Е-79 в района на град Кресна посред бял ден. Возилото се забило в крайпътно дърво към 15,25 часа във вторник. 45-годишният столичанин И. Д. бил толкова почерпен, че загубил контрол над управлението на тира. Той обаче се отървал без тежки наранявания. Нанесени са само материални щети на камиона. Пробата с техническо средство за наличие на алкохол в кръвта на водача е отчела 3,01 промила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай