Цацаров главен прокурор от раз

Избраха го с 18 гласа за 30 секунди след 10 часа дебат

Цацаров главен прокурор от раз | StandartNews.com

София. Сотир Цацаров стана главен прокурор от раз. След повече от 10 часа дебати кадровиците на Темида го избраха с 18 гласа.

Според новите правила на ВСС той пръв от кандитатите бе подложен на гласуване. След като събра повече от нужните 17 гласа, останалите двама претенденти - Галина Тонева и Борислав Сарафов въобще не стигнаха до вот. За първи път изборът бе електронен и отне на кадровиците само 30 секунди. По процедура ВСС трябва да предложи на президента да назначи избрания кандидат.

Препитването за нов главен прокурор започна в 9 часа . Тримата кандидати за поста Борислав Сарафов, Галина Тонева и Сотир Цацаров представиха обширни концепции за това как виждат бъдещето на прокуратурата и в продължение средно на около 3 часа всеки отговаряше на всевъзможни въпроси, задавани му от членовете на Висшия съдебен съвет. След като приключи и последният кандидат, от ВСС започнаха разпалена дискусия за това кой от тримата е най-достоен да стане обвинител номер 1.

При представянето си първият от кандидатите Борислав Сарафов заложи на открити реформи в прокуратурата и тясно сътрудничество с МВР и изпълнителната власт. Той обаче подчерта, че не бива прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт, а трябва да бъде част от нея, взаимодействайки си с останалите институции. "Ако една жена е изнасилена, прокуратурата трябва да бъде утеха за нея", бяха част от изводите му. Той подчерта, че са необходими специализирани прокурорски мрежи, които да си сътрудничат с другите органи, чиито знания са необходими.

Другият кандидат Галина Тонева обяви, че ще работи за децентрализация на прокуратурата и разрешаването на проблема с натовареността и забавянето на делата. Подобна бе визията и на третия кандидат Сотир Цацаров. Той обаче разкритикува работата на ВКП като обяви, че действа повече като върховна администрация, отколкото като касационна прокуратура. И на тримата кандидати бяха поставени въпроси предимно за имотното им състояние и доходите им, взаимоотношенията и връзките им в семействата, включително се стигна и до питания за бабите, майките, съпрузите и децата им, както и какви награди и поощрения са получавали през годините. Така се разбра, че Сарафов притежава три панелни апартамента в "Люлин", които са дарени от родителите му, а пък майка му живее и работи в Испания, където обитава собствено жилище. С 55 000 лева на година живеят Галина Тонева и съпругът й, който е проспериращ адвокат по граждански дела. Семейството има кредити и лизинг за автомобил, които възлизат на 25 000 лева годишно. Заради зададен въпрос с апартамент от 63 кв.метра в Балчик, който е купен през 2000 година за 43 лева на квадрат, Тонева дори покани членовете на ВСС и всички граждани, които желаят, да го посетят. Тя обясни ниската цена на морското си жилище с факта, че е неремонтирана панелка в горната част на града и е купена евтино, защото в края на 90-те години са закрити две военни поделения и жилищата на военослужещите са се разпродали на безценица. "От този град е майка ми, баба ми живееше там и аз като дете съм отраснала в Балчик", обясни Тонева.

Цацаров пък призна, че през 2004 година е бил награден с пистолет от МВР като наградата му е връчил лично тогавашният вътрешен министър Георги Петканов. Той обясни, че това е направено, защото е изградил електронна система между съда и районните управления, с която бързо са се правели справки за адресна регистрация, МПС и т.н., което е свело до минимум забавянето на делата. Според него това дарение би било неетично единствено, ако е свързано с определено дело, но не и когато наградата се дава за административна работа. "Главният прокурор не бива да влиза във функцията на спасител, защото прокуратурата не се нуждае от спасяване, а от промяна. Иначе означава да се пренебрегне капацитетът и потенциалът на хората, работещи в нея", заяви Цацаров. В концепцията си той заложи основно на справяне с натовареността и промяна на работата вътре в самата прокуратура.

Цацаров "любимецът" с твърда ръка

Пловдивският съдия Сотир Цацаров придоби широка обществена популярност като един от любимците на управляващите. За него многократно се изказваха суперлативи и от премиера Бойко Борисов и от вътрешния министър Цветан Цветанов. Самият Цацаров твърди, че залага повече на работата си и на професинализма и няма нужда от похвали. "Подкрепата от изпълнителната власт ме дразни", заяви в прав текст той по време на изслушването си пред Висшия съдебен съвет. В професионалната си кариера е известен като човек действащ с твърда ръка, недопускащ компромиси и съблюдаващ буквата на закона.

Той бе първият от кандидатите за главен прокурор, който остро постави въпроса пред ВСС за процедурата за избор. „Електронният вот не е злоупотреба, но ако трябва да бъде проведен, то трябва да е по начин, който е нормален и гарантира гласове за кандидатите. Аз не мога да подозирам хората, които гласуват, в манипулации. Съмнение може да има и при гласуването с бюлетина. Трябва да се мисли за процедура, при която да е ясно - не на нас кандидатите, не и на членовете на съвета, а на обществото, че е честна, т.е., която изключва всякакви съмнения", категоричен бе Цацаров. В концепцията си пред кадровиците Цацаров заложи преди всичко на професионализма. "Имам идеи, имам и енергия, за да ги реализирам", подчерта магистратът. Биографията му не рядко е предизвиквала особен интерес.

Впечатление прави, че роденият през 1966 година в Пловдив юрист расте много бързо в йерархията. След като завършва право в Софийския университет той е назначен за съдия в Районния съд в Асеновград. Само няколко години по-късно той вече оглавява съда. Още две години са му необходими, за да израстне в йерахията до зам.-председател на Окръжния съд в града, без дори да е бил редови съдия в него. Само година на работното място, Цацаров се издига отново. През 1999 г. той вече е избран за председател на Окръжния съд в Пловдив, какъвто е и до днес. Цацаров спокойно може да бъде наречен рекордьор, тъй като е работил по времето на пет различни състава на Висшия съдебен съвет и е запазил поста си по време на управлението на пет правителства. В Пловдивския съдебен район е известен като човек действащ с твърда ръка с уклон към наказателната политика. Може би това е и една от причините Пловдивският район да е рекордьор по осъдителни решение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Този факт кара не малко неправителствени организации да се противопоставят на кандидатурата му за главен прокурор. "Има процедура, в която всеки има право да представи становище - има положителни и отрицателни становища", коментира по този повод магистратът.

Мнозина негови колеги пък са на мнение, че това е човекът, който ще вкара ред в прокуратурата и ще работи в полза на цялата съдебна система. Цацаров е известен сред магистратите не само като доказан професионалист, но и като оправен администратор, който има поглед върху звеното, което управлява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай