Трудим се по-малко от 8 часа на ден

Трудим се  по-малко от  8 часа на ден | StandartNews.com

Гъвкавата работна седмица е разрешена от днес

Гъвкава работна седмица ще дава възможност на хората да имат повече свободно време за семейството или за себе си. Идеята е работещите в определени дни да полагат по-малко от 8 часа труд, а разликата да я отработват в друг ден от същата седмица.

И сега Кодексът на труда позволява работодателите да определят време за задължително присъствие на работното място и възможност служителите да избират дали да започват работния си ден по-рано, за да свършват по-рано, или обратното. Новите разпоредби в Кодекса на труда разпростират променливите граници на работното време върху цялата седмица. Гъвкавото работно време обаче може да се въведе от работодателя единствено по негова преценка. За много производствени дейности подобна гъвкавост е невъзможна - непрекъсваем режим на работа, поточни производства и др. Тя е приложима най-вече за дейности, свързани с личен труд или творческа работа.

Изрично в Кодекса на труда се регламентира, че начинът на отчитане на работното време, когато се прилагат променливи граници, се урежда в правилника за вътрешния трудов ред на предприятието. От Главна инспекция по труда заявиха, че ще следят дали при разпределението на работното време и отработването на часове в други дни се спазват изискванията за задължителна междудневна и седмична почивка. По закон между два работни дни трябва да се събират най-малко 12 часа почивка, а между две седмици - 48 часа. Синдикатите вече изразиха безпокойство, че подобна либерализация в трудовия процес може да доведе до злоупотреби от страна на работодателите. И призоваха за по-стриктен контрол.
Паралелно с промените в Кодекса на труда възможност за гъвкава работна седмица се дава и в Закона за държавния служител. На много позиции в администрацията организацията на труда позволява работно време с променливи граници.

Без графици за отпуск

Можем да прехвърлим цялата почивка за следващата година

Фирмите вече не са задължени да водят графици за ползване на платения годишен отпуск от работниците и служителите през годината. Това изискване затрудняваше компаниите, защото те трябваше да подготвят списъците до 31 декември на предходната година - срок, който масово за българските работници е прекалено ранен, за да кажат кога са планирали ваканцията си за следващата година.

За да се гарантира, че все пак няма да има ощетени след премахването на графиците, социалното министерство готви промени в наредбата за работното време и отпуските. Първо се планира излизането в отпуск да става задължително с писмено разрешение от работодателя, при това въз основа на писмено искане на работника. В началото на всяка календарна година до 31 януари ще се иска от работодателите задължително да уведомят писмено всеки служител за размера на платения годишен отпуск, на който имат право, включително и неползваните дни от други години.
Вече няма ограничение колко дни може да бъдат прехвърлени за следващата година. В момента те са 10 дни. В наредбата обаче ще се включи текст, който да задължи всеки работник писмено да поиска прехвърляне на отпуск. А работодателят трябва да осигури ползването му до средата на годината.

Остава обаче двегодишната давност на платената ваканция. Тя изтича две години след годината, за която се е полагал отпускът.

Освобождават пенсионери с едномесечно предизвестие

Работници придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст ще може да бъдат освобождавани от работа с едномесечно предизвестие. От няколко години прекратяването на трудовите им договори може да стане само с тяхно съгласие. Бизнес организациите обаче поискаха да се върне старото положение, когато освобождаването на тези работници ставаше по-лесно. Микро и малките предприятия вече няма да са задължени да изработват Правилник за вътрешния ред на предприятието. Остават обаче задълженията им да изготвят указания за реда и начина на изпълнение на трудовите задължения и упражняване на трудовите права, част от които е и разпределението на работното време и документалното му оформяне, посочват от Инспекцията по труда.

Непълнолетните ще бачкат до 22 часа

Разхлабване на условията за труд за непълнолетни ще улесни много фирми от сектора на услугите и туризма точно в разгара на сезона. Младежите между 16 и 18 г. вече могат да работят до 22,00 часа, а не до 20,00 часа. В същото време в Кодекса на труда останалите защити при полагането на труд от малолетни и непълнолетни лица остават в сила. В новите текстове се казва, че непълнолетните работници могат да работят на 7-часов работен ден, нямат право да полагат извънреден или нощен труд. За нощен труд се считат часовете след 22,00 часа, а за лицата, ненавършили 16 г., след 20,00 часа.
Друга промяна в КТ е отпадането на регламента, който задължаваше работодателите да разработват и утвърждават правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Тези им ангажименти обаче не отпадат, тъй като са подробно разписани в специалния Закон за здравословни и безопасни условия на труд, напомнят от Инспекцията по труда.

По-добре наемане на час

Божидар Петков, Асоциация на производителите на малини

По-добър вариант от еднодневните трудови договори са почасовите. Причината е, че през лятото при тези горещини е невъзможно да се работи цял ден на полето. Искаме да приложим опита на страни като Испания, където в земеделието през лятото е въведена работа сутрин от 6 до 10 ч или следобед от 16 до 20 ч. Почасово наемане ще е добре и по време на дъждовни периоди. В момента разработваме идеен проект съвместно с бюрата по труда за издаване на чип карти на безработни, в които да се заверяват и да се сумират отработени часове като берачи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай