Трима данъчни в ДДС аферата за 30 млн.?

Бирниците криели "хонорарите" в швейцарски сметки

Трима данъчни в ДДС аферата за 30 млн.? | StandartNews.com

Трима служители от отдела за насрещни проверки за ДДС в Националната агенция за приходите (НАП) са сред разследваните за мащабната афера с източване на данъци, научи "Стандарт". Предполага се, че бирниците са играли основна роля в прикриването на схемата, заради която бяха арестувани общо 27 души. От тях 16 са привлечени като свидетели, срещу останалите върви разследване. Само за шестима от бандата прокуратурата поиска постоянно задържане. В петък късно вечерта Специализираният съд остави на свобода Атанас Димов-Купъра, Светослав Стамов-Гембъла и Мартин Велев, а в събота пусна пловдивчанина Хованес Манукян-Ончо и още двама от групата. Така в момента в ареста няма задържан за ДДС аферата, съобщиха от Специализирания съд вчера.

 


"Разплитането на аферата, в която само за 1 г. са източени над 30 млн. лв., продължава", обясняват от държавното обвинение. Бандата е прибирала ДДС от фиктивна търговия с петролни продукти, захар, сухо мляко и автомобилни гуми. В един от офисите на групата са открити фактури за 57 млн. лв., уточниха още от прокуратурата. Групата използвала всички схеми, с които може да се ужили хазната - от "липсващ търговец", който забравя да внесе дължимия данък в бюджета, през хватките със стотици фирми, които повдигат цената на дадена стока, за да се източи от последния колкото се може повече ДДС. Вършели се и чисто митнически измами.
Купъра и Гембъла били глава на империята за далавери с ДДС. Ченгетата ги надушили още през 2010 г., даже били

 

задържани в акцията "Недосегаемите 3"

 

разказват запознати. И твърдят, че Купъра и Гембъла намерили начин да откупят свободата си. "Мозък" на схемите бил Атанас Димов, който от години живее в столичния кв. "Младост 3". 36-годишният мъж се "отворил" на аферите с ДДС през 2003 г., тогава стартирал "бизнеса" с фалшиви фактури и започнал да регистрира дружества на името на свои близки и съседи в квартала. Една от първите фирми "бушони" била на негов авер Дачо и сестра му, която била психично болна, разказват запознати. Купъра събирал свои приятели в заведение на пазара на "Младост 3", близо до голям хипермаркет. Първоначално дружествата били използвани за продажби на луксозни автомобили, на които криели акциза и ДДС-то. Покрай вноса на скъпите коли се запознал със скандалния вече бивш митничар от "Аерогара София" Джими Пурата, известен с любовта си към марката "Мазерати". Той му дал контакти с митничари, данъчни и общинари, с които Димов въртял фиктивен износ, твърдят източниците на "Стандарт".
По-късно през 2006-2007 г., Купъра започнал да инвестира парите си в недвижими имоти. Но

 

"златната кокошка" се появила през 2008 г.

 

Твърди се, че по това време патрон на Купъра бил Христохорос Аманатидис-Таки. През 2008-а Атанас легализирал над 2 млн. евро от авоарите си, като продал наследствени земи в кв. "Симеоново". "Само от един парцел взе 750 000 евро", разказват негови авери. Купъра видимо се замогнал и започнал да кара само най-нови мерцедеси. Последната придобивка в гаража му била от декември 2013 г., когато купува модела от 2014 г. на "Мерцедес SLK".
Година по-късно, през 2009 г., Купъра се сдобил с партньор - в схемата с ДДС измамите влязъл Светослав Стамов-Гембъла, свързан със средите на СИК. "Всъщност Стамов създаде цялата империя от фирми и сделки за ДДС измами, като го свърза с хора в петролния бизнес от средите на "Интерпетролиум", разказват запознати. Прякорът Гембъла не идвал от страстта по хазарта (б.а. от английското gamble - залагам), а от страстта на Светльо към германската марка "Gemballa", която тунингова най-вече марката "Порше", разкриха за "Стандарт" негови близки. "Беше луд, дори по едно време се фукаше с модел на

 

"Порше" с мощност от 800 конски сили

 

споделят негови авери. Гембъла вкарал в "играта" и дясната си ръка - 31-годишния Стоян Атанасов.
Запознати с разследването твърдят, че на практика само половината от парите от ДДС измамите са отивали в групата. Другата част харчели за подкупи в НАП и по етажите на властта. Твърди се, че корумпирани данъчни прибирали около 40 на сто от плячката. През 2011 г. Купъра и Гембъла попаднали на разработка на ГДБОП, според която бирниците прехвърляли парите от измами в швейцарски банки, като титуляри на сметките били подставени лица и далечни роднини на държавните служители. Оттам насетне Димов и Стамов започнали

 

да рекетират служителите от НАП

 

- спрели да им плащат отчисления от измамата с ДДС, но пък ги карали да си затварят очите при проверките. Козът им бил проверката на ГДБОП, с която "държали" бирниците. Сега данъчните ще бъдат сред основните свидетели срещу бандата на Купъра и Гембъла, смятат запознати с разследването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай