Трифон Зарезан – легендата. Къде е носът на светеца?

Малцина знаят истинската история

Трифон Зарезан – легендата. Къде е носът на светеца? | StandartNews.com

На 14 февруари честваме Трифон Зарезан – Денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. Какво не знаем за празника?

Според православната църква Свети мъченик Трифон е роден около 225 г. в село Комсада. Той живее праведно и загива заради отказа си да отхвърли християнската вяра. По време на гоненията срещу християните светецът е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен.

Народните вярвания обаче рисуват малко по-различен образ на Светеца. В някои части на страната дори твърдят, че той е бил брат на Богородица. В повечето обаче разказват история, която обяснява зарязването на лозята.

Легендата гласи, че един ден в началото на февруари, докато Трифон подрязвал лозето, видял Светата Майка с пеленаче в ръце и ѝ се присмял. На Богородица ѝ домъчняло, но нищо не отвърнала. Само като минавала покрай къщата му, рекла на Трифоница да бяга да превърже мъжа си, защото си е отрязал носа. Жената се затичала и видяла, че Трифон, малко „понаправил“ глава, подкастря старите израстъци.

Той се учудил, като я видял така уплашена, а тя набързо споделила какво ѝ казала Дева Мария. Трифон отново се присмял, казвайки че не е пиян, та да си отреже носа. Понечил да покаже, замахнал с косера и клъцнал носа си – откъдето и различните наименования на празника – Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

Първоначално в България на 14 февруари се чествал Трифоновден – в почит на Свети мъченик Трифон, смятан за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. След приемането на григорианския каленар празнуването му се измества на 1 февуари, а 14 февруари започва да се отбелязва като Деня на лозаря. Въпреки разминаването и объркването, в българската традиция двата празника продължават да се преплитат, за което свидетелства и фактът, че светецът често е изобразяван като младеж, който носи различни инструменти за рязане.

Историци и етнографи смятат, че честването на Трифон Зарезан води своето начало още от времената на траките.  Ароматното и силно вино, произвеждано от тях, било прочуто в целия тогавашен свят. Чрез упойващия ефект на гроздовия еликсир жреците на траките влизали в контакт с боговете.

Смята се, че Трифон Заразен е „наследник” на тракийския бог на плодородието, виното и веселието Дионис. Празникът на светеца почти съвпада с честването на  Дионисиевите празници, по време на които буйните вакханки танцували с малки сърпове в ръка в чест на виното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай