Тръгват проверки за газовите бутилки

Тръгват проверки за газовите бутилки | StandartNews.com

Масирани проверки за нерегламентирано зареждане на газови бутилки се извършват в цялата страна. Причината е, че контролните органи почти всяка седмица засичат нарушения, а взривовете поради небрежност или неспазване на разпоредбите за безопасност зачестяват.

"Твърдо решени сме да направим всичко възможно за максимално информиране на обществеността за рисковете от неспазване на указанията за безопасност и регламентите. Ще бъдем безкомпромисни", категоричен е председателят на Държавната агенция за метрологичен и тeхнически надзор (ДАМТН) инж. Стефан Цанков.

Само за първите 6 месеца на тази година са се взривили 22 газови бутилки. Загиналите при инциденти са двама души, а петима са тежко ранени. Това показва статистиката на агенцията. През цялата минала година инцидентите са били 35. С цел превенция ДАМТН ще засили проверките на газстанциите, както и на пълначните, които единствени, по закон, могат да пълнят и заменят битови газови бутилки. ДАМТН е проверила за първото полугодие на годината над 1100 газстанции и пълначни на газови бутилки. Заради нерегламентирано пълнене на битови газови бутилки са запечатани и 11 автомобилни газостанции. В други 14 пълначни станции са открити несъответствия.

"Ще бъдем безкомпромисни към газовите станции, ще налагаме максималната санкция от 5 хиляди лева и ще запечатваме всяка автомобилна газстанция, която пълни неизправни бутилки. Това са едни подвижни бомби и ако не се разбере, тенденцията с инцидентите ще продължи", закани се инж. Цанков. Той обясни, че за първото полугодие са наложени глоби на нарушители за над 50 000 лв. "Ако се наложи, ще искаме и вдигане на санкцията", допълни още председателят на ДАМТН.

Най-честите нарушения, констатирани от контролиращия орган, са пълнене на битови бутилки на колонки в автомобилни газстанции, което е абсолютно забранено. Често тези станции препълват бутилките и при температурна разлика - те се взривяват. Нарушителите са заловени с помощта на "тайни клиенти". Подобни инциденти има предимно в малките населени места, където няма пълначни станции и хората използват газстанциите, а и цената в пълначните е малко по-висока с около 3 до 6 лева за бутилка. "Животът не струва 6 лева", коментира инцидентите инж. Цанков и апелира към потребителите да проявяват отговорност.

Съвети за намаляване на риска

С цел намаляване риска при използването на газови битови и туристически бутилки, закупуването и експлоатацията им специалистите съветват да се обръща внимание за следното:

* Да купуват технически изправни газови бутилки, което се обозначава с година и месец на преминал технически преглед на табелката, като на всеки 10 години всяка газова бутилка трябва да премине този задължителен технически преглед;

* Бутилката да няма външна видима корозия (ръжда);

* Периодично да проверяват вентила на бутилката за пропускане на газ с пенообразуващо веществото;

* Задължително да се пълни бутилката на лицензираните пълначни пунктове, където допълнително специалисти могат да направят външен преглед и да направят заключение за риска от употребата в зависимост от състоянието й;

* При констатиране на неизправност незабавно да извършат подмяна на бутилката с технически изправна такава;

* Съединителният маркуч между газовата бутилка и газовия уред да е специално предназначен за газ и това да е отбелязано трайно върху него;

* Наличие на задължителните предупредителни текстове върху газовия уред, върху опаковката му и върху предупреждаващата го инструкция, с което е указано подходящото място за използване на уреда - на открито или на закрито с осигурена достатъчна вентилация;

* Наличието на надписи, указващи типа на използвания газ и захранващото налягане на газа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай