"Топлофикация" плаща 4,5 млн. лева на "Булгаргаз"

Дружеството ще намали с до 11% годишно консумацията на газ

"Топлофикация" плаща 4,5 млн. лева на "Булгаргаз" | StandartNews.com

София. „Топлофикация-" ще изплати 4, 5 млн. лв. на „Булгаргаз" от идната седмица. Това съобщи изпълнителеният диртектор на софийското дружество Стоян Цветанов и уточни, че НЕК е превела около 16,5 млн. лв. на "Топлофикация".

„Топлофикация" прави всичко възможно за изплащане на натрупаните по време на Тройната коалиция задължения, каза още Цветанов и обясни, че по новия договор задълженията към "Булгаргаз" са за около 33 млн. лв. Същата сума дължи НЕК на "Топлофикация".

Цветанов коментира и смяната на директора на "Булгаргаз" с това, че всичко, което се случва в "Топлофикация", се отразява и на "Булгаргаз".

До момента няма идеи за приватизация на "Топлофикация", каза Цветанов и продължи с думите: "Има план за разсрочено плащане на задълженията към "Булгаргаз" и целият паричен ресурс е насочен за осъществяването му. За две години фактурираният природен газ е за около 1,5 млрд. лв., но за последните три години няма увеличаване на сумите, които дължим".

"Топлофикация – София" ще намали с до 11% годишно консумацията на газ. "Към момента сме разработили 21 проекта, като 11 от тях вече имат финансова рамка. Инсталацията ще бъде изградена на площадка на ТЕЦ „София" - най-старата. Ще бъдат монтирани две турбини, като първата ще заработи още до края на годината, а втората - през 2014 година. ТЕЦ София ще произвежда през лятото изцяло топлата вода чрез тази инсталация, без да използва природен газ", обясни изпълнителният директор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай