Точат фонда за наука с PR и счетоводители

Зам.-министър Костадинов познава проблемите в наука отвътре - професорът е специалист по механика и роботика

Точат фонда за наука с PR и счетоводители | StandartNews.com

Правят го агенция, два одита сочат, че няма капацитет за работа

Външни консултанти прибрали близо 200 000 от парите за изследвания

Скандалите във фонд "Научни изследвания" преди време докараха оставка на просветния министър Сергей Игнатов. Тогава те бяха свързани с раздаването на пари на близки до шефовете на фонда учени и научни организации, както и за отпуснати средства на проекти, които нямат голям научен потенциал. След това ръководството бе сменено и споровете позатихнаха. Два одита обаче извадиха на бял свят факта, че проблемите във фонда не са приключили. Неотдавна проверка на звеното за вътрешен одит в МОН потвърди констатации на Сметната палата за нарушения в периода август 2011 - декември 2014 година, разказа заместник-министърът на образованието проф. Костадин Костадинов.

Прахосват ли се парите за наука, които фонд "Научни изследвания" раздава? Проблемът е, че не знаем. В момента най-сериозният проблем, който одитът на фонда извади на бял свят е, че той няма капацитет да администрира дейностите, които са му поверени, нито пък извършва мониторинг над проектите, за които е раздавал държавни пари. Няма достатъчно квалифицирани хора, които да са способни да изпълняват основните задачи пред фонда, нито пък има приемственост в работата - ако един специалист напусне, следващият започва да върши същите неща от нулата.

Според заместник-министър Костадин Костадинов липсва оценка на това какви са резултатите от проектите, които фондът е финансирал. Това са част от причините за идеята фондът вече да не съществува в досегашния си вид. Предложението е той да се прелее и да стане част от една нова агенция за научни изследвания и иновации, която предстои да бъде създадена. Идеи научният фонд да се слее с този за иновации имаше и преди. Новото е, че като част от тази агенция вече ще има и специално звено за мониторинг и оценка на извършеното от фонда.

Одитът, направен от просветното министерство, констатира, че в последните 2 г. фондът е източван предимно с договори за външни консултантски услуги за дейности, които той би трябвало да има капацитет да извършва. Сключените договори за външни услуги са на стойност 181 376 лева. Според одиторите те представляват "неикономично и неефективно разходване на бюджетни средства". Констатирано е също, че е било

допускано 100% авансово плащане

което е предпоставка за некачествено изпълнение на услугите.

Сайтът на фонда се оказва един от най-обгрижваните, а счетоводството и правните му услуги се оказват малко скъпички за дейностите, които извършва. Със смяната на ръководството на фонда бе създаден нов сайт, за който са се грижили двама служители. Управата е сключила дублиращи се договори за PR и администриране на сайта на фонда. 72 000 лева пък струват счетоводните услуги на звеното. Одитът посочва, че за мястото на счетоводител е назначен човек без конкурс, който освен това не отговаря и на изискванията за 5-годишен опит в областта. Вероятно за да компенсира липсата на квалификация на този служител, в допълнение научният фонд сключва договор и за обслужване от счетоводна фирма. Възнаграждението е 6000 лева на месец, или 72 000 лева за една година. При това през октомври 2014 г. приключването на счетоводната година се оказва под въпрос, защото въпросното дружество не си е свършило работата. Въпреки това възнаграждението й е изплатено в пълен размер. След развалянето на договора с нея през следващата година фондът сключва ново споразумение на двойно по-ниска цена с друга фирма. Две различни кантори пък са извършвали юридическото обслужване на научния фонд. При това в период, в който фондът разполага с

щатна бройка за юрисконсулт, който обаче е в отпуск по болест

Това е някогашният управител Христо Петров, който бе част от скандала с неправомерно раздадените пари при прословутия нагласен конкурс от 2012 г. Въпреки че тогава бе освободен от Сергей Игнатов, по-късно Петров се завръща като юрист на фонда и излиза в отпуск по болест. Въпреки съществуващата възможност да се назначи служител по заместване управата на фонда предпочита да действа с размах и вместо това сключва договор за външно обслужване, за който заплаща 16 700 лева. С друг договор за 12 000 лева пък ръководството на звеното е получавало отделни консултации във връзка с правото на ЕС за държавна помощ - проблем, свързан с възможността фирмите да кандидатстват в подобни конкурси за публични пари. 18 000 лева пък е струвал специален анализ по темата нужно ли е допълнително обучение на служителите от фонда. Любопитното е, че той завършва не толкова с конкретни препоръки, а със съвети от типа тиймбилдингите да се провеждат регулярно и при това извън София.

Поддръжката на компютрите също е дублирана

- тя се извършва паралелно от служител на фонда и от външна фирма. Фондът е сключил договор и за PR услуги с външна фирма на стойност 19 000 лева. Така благодарение на дублирани външни услуги научният фонд успява да превиши с близо 86 000 лева утвърдените си разходи през 2014 г. и те да надхвърлят 1 милион лева. През одитирания период фондът е успял да смени четирима управители. Последният от тях, Николай Христов, оспорва тези констатации.
Липсата на административен капацитет на фонда бе констатирана и в по-ранна проверка на АДФИ около скандалния конкурс. Тогава става ясно, че документите за научни проекти на стойност милиони левове са били проверявани и отхвърляни от трима души със следните квалификации: брокер, театрална разпоредителка и секретарка на политическа партия. Очевидно слабостта във фонда да се назначават хора без съответната експертна квалификация не е от вчера. Въпреки констатираните нарушения обаче персонални промени в ръководството на фонда засега няма. Самият председател на Изпълнителния съвет на фонда проф. Венелин Енчев е подал сигнал до прокуратурата със съмнението, че

има опит констатациите да бъдат потулени

Според проф. Костадинов онова, което предстои да бъде направено, е да се приложи една нова европейска инициатива в рамките на програма "Хоризонт 2020" - Policy Support Facility, благодарение на която ще бъдат променени начините на управление, финансиране и анализ на работата не само на фонда, а и на научните изследвания въобще. Тези дни у нас заседава панел от евроексперти по тази инициатива и техните препоръки ще залегнат в промените при създаването на новата агенция, която вероятно ще заработи догодина. В специален правилник пък са заложени методите за мониторинг на работата на фонда, като нови средства ще се отпускат при изпълнение на проекти с достатъчен научен капацитет, които са дали съответните резултати.

Спечелили проекти остават "на сухо"

Неотдавна учени алармираха и за друг проблем - че не са получили следващите траншове от втория етап на финансиране на научните си проекти. Това означава, че те не могат да бъдат завършени не по тяхна вина. В същото време обаче правилата им забраняват да участват в нови конкурси, ако имат неприключени предишни проекти. Ръководството на фонда е трябвало поне да направи изключение за хората, за чиято незавършена работа вина носи самото то, смятат експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай