Тайните знаци от клетвата на Байдън /СНИМКИ/

Светът тълкува тоалети, бижута и жестове

Тайните знаци от клетвата на Байдън /СНИМКИ/ | StandartNews.com

ФОТО ВВС и РИА Новости

Клетвата на американския президент не е просто церемония, с която новият стопанин на Белия дом встъпва в длъжност и започва мандата си. Тя е събитие, което отправя послания към света за политиката на САЩ в следващите 4 години. Затова и всеки детайл е прецизно обмислен и изпипан на съвършенство.

Това е причината и участниците и гостите на клетвата да обръщат изключително внимание и на облеклото, и на жестовете си, защото всичко – от цветовете на дрехите, през прическите, но думите се тълкува дни на ред от всички анализатори по света.

Какви бяха тайните значи в церемонията по клетвата на 46-тия президент Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис. Световните медии акцентираха върху куп любопитни факти.

Поздравът с юмрук

Заради ковид-19 вицепрезидентът Камала Харис поздравяваше всички чрез докосване с юмрук. „Юмручното й здрависване” с Барак Обама обаче бе натоварено с допълнително значение. Снимката им обиколи света и бе наречена символ на приемствеността между първия цветнокож президент на САЩ и първата цветнокожа вицепрецидентка на САЩ, посочи Би Би Си.

Ръкавиците на Бърни Сандърс

Шеговити коментари в социалните мрежи си навлече демократът Бърни Сандърс.  Заради студеното време на церемонията той носеше дебели вълнени ръкавици. Оказа се обаче са му подарък от негова почитателка.

Одеялцето на Джанет Йелън

Пак заради студеното време номинираната от Байдън за министър на финансите Джанет Йелън беше нахлупила шапка почти до очите си, беше се загърнала плътно с якето и си носеше дори одеялце, за да покрие коленете си.

Поетесата президент

22-годишната поетеса Аманда Горман, която прочете на церемонията вълнуваща поема, се оказа с амбиции за Белия дом. Според бившата първа дама и бивш държавен секретар Хилари Клинтън, Горман имала намерение в даден момент в бъдеще да се кандидатира за президентския пост, посочва още Би Би Си.

Езикът на цветовете

По традиция тоалетите бяха в центъра на вниманието. Три от дамите на церемония - Камала Харис, Мишел Обама и Хилари Клинтън бяха в различни нюанси на лилаво, отбеляза Си Ен Ен. Клинтън и Обама бяха с тоалети с панталон, като този на Обама беше в цвят червенолистна слива, а този на Клинтън в класическо лилаво. Тоалетът на Харис, въпреки че на моменти изглеждаше като кралско синьо, бе дефиниран от модни експерти като лилав.

Доминацията на лилавото е негласно послание за партийно единство. Лилавото открай време е цвят на надпартийността, обединяващо червеното на републиканците и синьото на демократите, разтълкува езика на цветовете Си Ен Ен. Новата първа дама Джил Байдън и председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси обаче се придържаха към синия цвят на демократите.

Цветово послание имаше и при Аманда Горман, избрала жълт тоалет. Тя бе сравнена със слънчев лъч в студения ден на инаугурацията, символизиращ и новото начало след управлението на Доналд Тръмп, посочи "Вог".

Сбогуването на Мелания

Бившата първа дама Мелания Тръмп също отправи цветово послание. Тя напусна Белия дом в строг черен костюм, с обувки с висок ток, с тъмни очила и без да се усмихва. В този вид тя се качи в самолета от военната база Андрюс за Флорида.

Но на слизане от самолета беше сменила тоалета си с широка и свободна пъстра рокля, с доминиращи топли оранжеви мотиви и обувки с нисък ток. Това показва каква роля си отрежда тя след четирите години в Белия дом и че тя вероятно се чувства вече по-освободена от задълженията на първа дама. А широката й усмивка на слизане от самолета беше в ярък контраст с мрачното й изражение преди четири години на инаугурацията на Доналд Тръмп, отбелязва "Инсайдър".

Модни послания

Тоалетите, избрани за вчерашния ден, отправяха също редица послания. Лейди Гага в тоалет на Скиапарели с открояваща се пищна пола в малиново червен цвят и с наситено червено червило отправи послание за овластяването на жените. Огромната брошка с формата на златен гълъб с маслинова клонка в човката и маковете, с които бяха захванати отзад тъмните ленти около плитките й, пък символизираха послание за мир, посочва "Вог".

Първата дама Джил Байдън заложи на американски моден творец - Александра О'Нийл от модната къща Маркариан. Така тя показа, че иска да дава път на американските творци. Това е в контраст с модните решения на бившата първа дама Мелания, която избираше чужди творци.

В последния ден във Вашингтон Мелания отново не изневери на избора си, допълва изданието "Ю Ес Сън". Черният й костюм беше на Долче и Габана, обувките на Лубутен, а чантата от крокодилска кожа за 50 000 долара на Биркин.

При слизането от самолета във Флорида пъстрата й рокля за 3500 долара беше на Гучи. Запознати обаче припомнят, че много американски дизайнери са отказвали да обличат съпругата на Тръмп.

Мишел Обама беше отдала предпочитанието си на цветнокож дизайнер - Серджо Хъдсън. Камала Харис беше заложила на дизайнерското многообразие, избирайки тоалет на Кристофър Джон Роджърс и перли на Уилфредо Росадо. Първият е цветнокож представител на ЛГБТ-общността, а вторият е от пуерторикански произход.

Ослепително жълтият тоалет на Аманда Горман пък беше на Миуча Прада заради феминитските позиции на тази дизайнерка, а обеците й бяха подарък от Опра Уинфри.

Пръстенът й също беше подарък от Опра Уинфри и в него имаше елемент на птица в клетка, като по този начин младата поетеса отдаде почит на цветнокожата американска поетеса и писателка Мая Анджелоу, чела поема на церемонията по встъпване в длъжност на Бил Клинтън и любима поетеса на семейство Обама.

Една от творбите на Анджелоу се казва "Защо пее птицата в клетка", посочва "Вог".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай