Търсят на поразия новото богатство на България! Струва луди пари

Хиляди ловци тръгнаха да го търсят

Търсят на поразия новото богатство на България! Струва луди пари | StandartNews.com

Има ново богатство на България, което става все по-голям хит.

Около 30 000 ловци на трюфели тръгват пролетта из горите, за да търсят ценната гъба, която се спотайва в корените на дърветата.

Цената й на международните пазари силно варира, но най-ценният и най-рядък – Алба, може да достигне 5-6 хиляди евро за килограм.

България е една от водещите страни в износа на трюфели в света, предимно на летния черен трюфел, който в момента се търгува по над 100 лева за килограм за първо качество и по 70-80 лева за второ. Често сме на първо място в света, каза пред "Телеграф“ шефът на Асоциация "Български трюфел“ Димитър Димитров.

Годишно за чужбина се изнасят между 100 и 500 тона – основно за Италия, Франция и Испания. Едва 1% от добитото количество остава в България. Просто търсенето е много малко – трюфелът у нас се използва основно в по-висока категория ресторанти, за разлика от чужбина, където може да се намери и в по-масовите заведения.

Често обаче на родната ценна гъба се представя като италианска от прекупвачите на Ботуша. И ако хапнете в ресторант ястие с италиански трюфел, има голяма вероятност ценната съставка всъщност да идва от родните гори. Стига се до куриози италианците да си правят фестивал на трюфела Алба с гъби родно производство. Просто защото нямат достатъчно свои.

"Това вреди на родния бизнес. Хората в чужбина, като чуят трюфел, очакват той да е италиански, а българският не му отстъпва, даже често е и по-хубав“, посочи Димитров.

По думите му, за да стане един човек ловец на трюфели, на първо място му трябват желание и упоритост. Следващата стъпка е да си взема обучено куче или такова, което сам да обучи.

Най-подходящи за търсене на трюфели са кучетата за лов на птици. Обучението може да отнеме само няколко месеца, но може да продължи и година и половина. Зависи до голяма степен от характера на четириногото.

Дали ще намериш трюфел в гората или не – до голяма степен е на късмет. Може стар ловец с дни да обикаля и да не открие нищо, а прохождащ в занаята да се натъкне на ценната гъба веднага. Може да обикаляш с дни и да останеш с празни ръце, но можеш и да изкараш няколкостотин лева за ден.

Има обаче и едно правило – там, където преди е имало трюфел, пак ще има. Затова ловците се опитват да си запазват териториите, понякога с незаконни средства. По-сериозни конфликти имаше преди години, но и сега се случват неща като пукане на гуми и чупене на стъкла на автомобили, коментира Димитров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Йокин
преди 1 седмица

,,митничарите",ЗНАЯТ ЛИ???,,Пускат"ли го?

Откажи
Ной
преди 1 седмица

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman

Откажи