Тълпи от деца след мора в зоопарка

Тълпи от деца след мора в зоопарка  | StandartNews.com

Сега само крокодилът е зле, жена му го нахапа, смее се д-р Манол Нейков

Успокои ли се обстановката в Столичния зоопарк след смъртните случаи на животни? Каква всъщност се оказа причината за мора и как протича подготовката за зимата? Пред "Стандарт" разказва д-р Манол Нейков, директорът на Зоопарк-София.



Тълпи от деца отново окупират зоопарка след драмата с вируса убиец, който погуби 12 от питомците му. "Миналата събота и неделя, когато времето беше много хубаво, около 4000 човека минаха от тук. Зоопаркът е пълен с деца и родители, като някои прекарват тук целия си ден на спокойствие", щастлив е д-р Манол Нейков, който отскоро пое кормилото на зоопарка. Той е категоричен, че е нямало спад на посещенията заради смъртните случаи в зоопарка. Само за седмица - от 28 август до 4 септември, там умряха дузина животни - четири бизона, три гаура, два яка, два козирога и една камила. Не храната обаче е причината за смъртта им, каквито слухове имаше, а вирус или по-точно - злокачествена катарална треска. "След назначените комисии от г-жа Йорданка Фандъкова и от Агенция по безопасност на храните (БАБХ) в зоопарка дойдоха редица професори - вирусолози. Направиха се аутопсии на починалите животни и се взеха материали за различни изследвания. Впоследствие се доказа, че животните са умрели от злокачествена катарална треска", разказва д-р Нейков и допълва, че диагнозата е била потвърдена и от акредитирани германски лаборатории, в които от БАБХ са изпратили проби. "Докладът, в който е описано всичко, излезе в понеделник и очакваме да го получим официално всеки момент", уточнява той. Директорът обяснява, че са загинели точно тези екземпляри, защото на вируса са уязвими едрите преживни животни. Малките преживни животни пък били само преносители на болестта. "Става дума за изключително тежко заболяване.

Болестта протича за 3-4 дни

а смъртността е 95 на сто. Болестта се предава чрез контакт между животните, които са в общи помещения", обяснява д-р Нейков. По думите му обаче, не е ясно от кое точно животно е тръгнала заразата и дори е възможно то още да е в зоопарка. "Има хипотетична опасност и затова сме предприели мерки - направихме основна дезинфекция на помещенията, чистим части от дворовете и площадките, като в тези помещения не настаняваме никакви животни. Ще се направят още няколко дезинфекции, отново ще се насипе пръст и ще използваме помещенията чак напролет, след поне 6-7 месеца", посочва директорът.

Вирусът, почернил зоопарка, оказва се, вилнее и в други страни. "Има го и по света, и в България - умират крави от него. Направихме справка и разбрахме, че този вирус засяга най-често зоопаркови животни. Такива смъртни случаи е имало и в зоопаркове

в Холандия, където са загинали жирафи

бизони и камили. Така че нашият зоопарк не е някакво изключение", разказва д-р Нейков.
Той с радост споделя, че сега няма болни животни. "Всички обитатели са здрави, с изключение на един крокодил, който преди ден беше нахапан от женската си - удари му един зъб", смее се д-р Нейков. Злощастният съпруг все пак е добре и раната му ще бъде обработена.

В момента в Столичния зоопарк тече подготовката за зимния период, като режимът е специфичен за различните обитатели. "Мечките са на усилено хранене с увеличени дажби, за да натрупат мазнини. За да може, след като след месец им ги намалим, техният биологичен часовник да им подскаже, че трябва да влязат в леговищата си и да заспят зимен сън. Правим проверки на помещенията - на радиаторите, парното, абонатните станции, за да се отстранят навреме налични повреди", разказва директорът. През зимата маймунките например се прибират на топло и затова сега тече ремонт и на допълнителните подгревателни уреди, тъй като парното невинаги може да поддържа необходимата за тях температура от 22-25 градуса. "Предстоят ремонтни дейности по разширяване на пространствата за маймуните и малките хищници", посочва директорът и допълва, че се справят финансово с разумно разпределение на средствата от отпуснатия им бюджет от Столична община. Най-големите разходи на зоопарка са за парно, ток и вода. С храна се снабдяват. "Кисело мляко, риба, бананова каша се купуват чрез обществени поръчки. Специфични кореноплодни, които трудно се намират на пазара, като захарното цвекло, което ни трябва за зимата, вземаме от земеделски производители в района на Петърч. Хищниците ни

ядат месо от лицензирана кланица във Врачанско

През следващата седмица ни предстои зареждане със зърнен фураж - овес, царевица, ечемик и пшеница, от кооперации в Пазарджишко", разказва д-р Нейков.

Нови попълнения в Столичния зоопарк през зимата няма да има. Това ще се случи най-рано през пролетта. "Имаме обещания за пингвини и кенгура, но трябва да осигурим нужните условия", издава д-р Нейков. Към момента столичният зоопарк се обитава от 1200 животни от 225 различни вида. Най-редките сред тях са слонът, носорогът, амурският тигър и персийският леопард. "Имаме животни за любители на всякакви видове", хвали се директорът. Той посочва, че единственото, което спира любителите от разходките в зоопарка, е дъждът. "Заради дъждовното време имаме спад в посещенията като цяло. Периодът май-септември е най-силен по принцип, но това лято валеше почти всеки ден и затова ще изпратим годината с по-малък брой посещения", обяснява директорът. Когато обаче времето е хубаво, посетители не липсват. Цените в зоопарка пък са за всеки джоб - 4 лв. за възрастните, 2 лв. за децата между 3 и 18 г., а за мъниците до 3 г. и пенсионерите - безплатно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай