Таксата за лекар остава 2,90 лв.

Таксата за лекар остава 2,90 лв.  | StandartNews.com

София. 2 лева и 90 стотинки остава таксата за посещение при личния лекар или зъболекар за здравно осигурените лица.  Това реши на днешното си заседание правителството. 

Правителството не прие постановлението, което предвиждаше таксата да се върне на 2,70 лева, колкото плащаха здравноосигурените лица до 1 май 2012 г.

Потребителската такса остава 2.90 лева по предложение на общопрактикуващите лекари.

5,80 лева ще продължи да се плаща за ден болничен престой от здравноосигурените лица, но за не повече от 10 дни годишно.

От 1 май 2012 г. минималната работна заплата се повиши на 290 лева. С нея се повиши и таксата за преглед при лекар, която беше 1 % от най-ниското месечно възнаграждение. Потребителската такса за всеки ден болнично лечение, която беше 2 % от минималната работна заплата, също се вдигна от 5.40 на 5.80 лв.

С промени в Закона за здравното осигуряване парламентът премахна обвързването на потребителската такса с минималната работна заплата. Размерът й вече се определя с акт на Министерски съвет. Очакваше се днес правителството да върне таксите заплащани от здравноосигурените лица до 1 май 2012 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай