Създадоха молекула, способна да съхранява  слънчевата енергия 18 г.

Изследователите планират да пуснат продукта в следващите 10 години

Създадоха молекула, способна да съхранява  слънчевата енергия 18 г. | StandartNews.com

Изследователи от Техническия университет Чалмерса (Швеция) повече от година са се опитвали да създадат съединение, което представлява молекула (норборнадиен) в течно състояние. Основата на тази молекула са въглеродът, водородът и азотът.

При попадането върху нея на слънчева светлина тя се превръщала в изомер — молекула със същия химически състав, но с изменено пространствено разположение на атомите. Учените са я използвали в система, която нарекли молекулярно хранилище на слънчевата енергия (MOST).

Невероятното в случая е, че слъневата енергия си остава там независимо от това, че атомът  се охлажда до стайна температура.

В момент, когато има нужда от слънчева енергия, течният изомер преминава през катализатор. Реакцията повишава температурата на течността на 63 градуса по Целзий. Изследователите планират да постигнат повишаване на температурата до 110 градуса по Целзий, като  се надяват да пуснат готовия продукт в близките десет години.

Подобряването и комерсиализацията на това гориво може да стане  още една важна част от прехода към устойчиви енергийни източници.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай