Свети Николай сразява ересите

Свети Николай сразява ересите | StandartNews.com

Западно и средноевропейски митрополит Антоний

Днес Светата ни църква чества паметта на св. Николай Мир-Ликийски. Той се е родил през втората половина на III в. в Патара, град в малоазийската област Ликия.

Още от детски години проявявал ония добродетели, чрез които се прославил пред Бога и човеците. Когато стигнал юношеска възраст, неговият чичо Николай, епископ Патарски, уговорил родителите му да посветят сина си на служение Богу и скоро го възвел в чин презвитер. По време на ръкоположението епископът, изпълнен с пророчески дух, се обърнал към народа и като посочил юношата, извикал: "Братя! Аз виждам ново слънце, което изгрява над земята и обещава утеха на всички скърбящи. Блажено е стадото, което ще го има за пастир, защото той ще приведе към истината заблудените овци, ще ги пасе на пасбището на благочестието и ще бъде помощник на всички страдащи!". Целият живот на св. Николай бил изпълнение на тия пророчески думи: той не преставал да помага на страдащите, да защитава невинните, да укрепява слабите със словото на истината и вярата.

Св. Николай бил избран за епископ на град Мир. Като пастир на Мирликийската църква той бил винаги строг към самия себе си и още повече засилил трудовете си. Избрал си двама достойни сътрудници от презвитерите и неуморно се грижел за благото на тия, които били поверени на грижите му. Всички приемал с бащинска любов, изслушвал всякакви молби и оплаквания, охотно давал помощ и съвет, с твърдост се застъпвал за невинните и обидените.

Св. Николай взел дейно участие в Първия Вселенски събор 325 г. в Никея като твърд и непоколебим борец срещу ереста на Арий. Светителят извършвал много чудеса чрез Божията благодат, обръщайки и утвърждавайки във вярата мнозина. Като достигнал дълбока старост, той починал тихо и блажено, след кратко боледуване в 342 г. Тялото му било погребано в катедралата на град Мир. Неговите нетленни мощи се оросявали от благовонно миро, от което много вярващи получавали изцерение. През времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.) мощите на свети Николай били пренесени от Мир в град Бари, център на южноиталианската област Апулия, където почиват и досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай