Странностите на гениалните личности

Всеки човек си има своите номера, но при някои гении те идват в повече

Странностите на гениалните личности | StandartNews.com

Странностите на гениалните личности

И колкото по-знаменит е човекът, толкова са по-изтънчени и непонятни те. Така например Стенли Кубрик,известен перфекцинист, режисьор на филми като „2001: Космическа одисея“, „Сияние“ и др,, бил твърде затворен и самовглъбен човек, който обаче обичал животните – в дома му са живеели 16 котки, 7 златни ретривъра и 4 магарета.

Леонардо да Винчи – художник, инженер, писател, скулптор, откривател, също обичал животните и бил яростен вегетарианец. А за да намира време за всичките си занаятия, гениалният художник е спял по 15-20 минути на всеки 4 часа – общо около 2 часа. През останалите 22 часа Леонардо е работил.

Волфганг Амадеус Моцарт – един от най-великите музиканти в историята на човечеството, е бил побъркан на тема екскременти. По тази причина писмата на гениалния композитор дълго време не са били публикувани – били са смятани за непристойни.

Салвадор Дали – понятието сюрреализъм обикновено се асоциира с неповторимия художник, чийто живот като неговите картини също бил ексцентричен и сюрреалистичен. Една от странностите му бил домашният любимец мравояд, който той разхождал на каишка из Париж, но най-удивителното в неговия живот било женитбата с музата му Гала, чийто замък, купен от него, можел да посещава само след писмена покана от жена му.

Лев Толстой – знаменитият руски писател произхождал от висшето общество, но в края на живота си се отказал от атрибутите на богатството, станал вегетарианец, носел селски дрехи и обувки, които си правел собственоръчно, дори се отказал от Нобелова награда. „Това ме избави от голямо затруднение, всички пари, по мое убеждение, могат да донесат само зло“.

Едуард Григ – норвежки композитор, музикален деятел, пианист, диригент, на преклонна възраст се затваря в себе си, става неконтактен. Напуска жилището си само за турне, а по време на концерт в джоба му винаги е имало глинена жаба талисман, която поглаждал преди излизането си на сцената.

Ерик Сати – ексцентричен композитор и пианист, той или хвалел известните композитори, или яростно ги критикувал. Ядял продукти само бели на цвят – яйца, захар, сол, ориз идр., всеки ден ставал в 7,18 сутринта, обядвал точно в 12,11 ч, вечерял в 19,16 и лягал да спи в 22,37 ч. Колекционирал и чадъри – имал около 100, и не изповядвал никаква религия, защото си имал своя собствена.

Микеланджело – знаменитият италиански скулптор, художник и архитект е можел да работи практически по цели дни и месеци, без да се мие, и спял с дрехите и обувките. Доживял е до 89 години.

Оноре дьо Балзак – знаменитият писател е бил отчаян кафеман, спял малко, а лудия си работен ритъм поддържал с кафе – на ден изпивал по 50 чашки от тази напитка, по една на всеки 20 минути.

Франц Шуберт – по мнение на експертите „Аве Мария“ на гениалния композитор има лечебни свойства и лекува алкохолизъм и тютюнопушене. Самият той е имал доста неприветлив вид, творил е бързо, имало дни, когато е писал по 10 песни дори без да сваля очилата си през нощта. Целта му била веднага да запише музиката, която чувал по време на сън.

Бетовен – преди да седне пред партитурата, композиторът винаги си е варял кафе, за което използвал 60 кафейни зърна. Не повече и не по-малко, иначе нямало да се получи идеалното. Получавала се обаче чашка с огромно количество кофеин.

Кърт Кобейн – на 20 февруари лидерът на групата Нирвана трябваше да навърши 52 години. Преди да стане известен, музикантът е работил като инструктор в детски басейн, а в свободното си време купувал парчета месо и стрелял по тях в близката гора. Но най-голямата странност на рокаджията се оказва любовта му към Къртни Лав.

Енди Уорхол – по-известен с името си, отколкото с произведенията си, външният му вид привличал вниманието: нервни движения, стиснати устни, черни очила и перука. Работата била там, че Енди рано оплешивял и по тази причина започнал да колекционира перуки – отначало сиви или златисти, след това сребристи, а накрая с всевъзможни електрикови цветове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай