Странна работа! Откриха за кого е полезно порното

Влиянието на порнографията върху човека е обект на задълбочени изследвания и дебати

Странна работа! Откриха за кого е полезно порното | StandartNews.com

Индустрията, която бълва порнография, се ръководи от нуждите на мъжете и е насочена предимно към мъжката аудитория. Основният акцент е върху мъжкото удоволствие, а жените обикновено са представени като обекти на мъжката похот и желание. На този фон най-ново откритие се оказва донякъде иронично.

Никола Соме, старши изследовател в LIVES към Университета в Лозана, и Жак Берент, професор по социална психология в Женевския университет, провеждат мащабното проучване, чиито резултати са публикувани във февруарския брой на Psychological Medicine. Те свързват гледането на порнография с намаляването на сексуалната функция при мъжете и с увеличаването й при жените.

През юни 2015 г. Соме и Берент инициират анонимно проучване сред над 100 000 души, предимно от френскоговорящи страни, на средна възраст 21 години. Участниците отговаряли на въпроси за взаимоотношенията, интимността и сексуалното удовлетворение, както и за честотата на гледане на порнографско съдържание. Те били помолени да се включат в проучването отново през 2016 г. и 2017 г., на което отговорили около една пета от първоначалните участници.

След като анализират данните, изследователите установяват, че мъжете, които съобщават за склонност към гледане на порно (по осемстепенна скала от "никога" до "много често"), оценяват собственото си сексуално представяне и функциониране ниско по отношение на фактори като желание, възбуда и способност за достигане на оргазъм. Техните партньори също съобщават за по-ниски нива на сексуално удовлетворение.

При жените ситуацията е противоположна. Тези, които са гледали порнографски видеа, съобщават за повишаване на сексуалната активност и функция, за разлика от тези, които не са гледали.

Този контраст може да бъде обяснен с много вероятни причини. На първо място, мъжете и жените гледат видеоклипове от различно естество. По-ранни проучвания показват, че мъжете гледат по-често хардкор и фетиш порно от жените, в което професионални актьори изпълняват сцени, които не могат лесно да бъдат възпроизведени в реалния живот. Това може да накара мъжете да имат неоправдани очаквания както към себе си, така и към самия секс с партньорката си, което оказва отрицателно въздействие върху степента на удовлетворение.

Освен това мъжете са склонни да гледат много повече порнография, отколкото жените. Отговорът "много често" за тях може да означава ежедневно гледане на сексуално съдържание, докато за жените ˗ веднъж или два пъти седмично. Ежедневният интерес към порното за тях е по-скоро като развлечение и може да попречи на интимността с партньора.

И накрая, обществото мълчаливо насърчава момчетата и младите мъже в тийнейджърска възраст към безразборни връзки и изследване на своята сексуалност, докато от момичетата и младите жени в тийнейджърска възраст се очаква да бъдат по-целомъдрени и скромни в отношенията си с мъжете. Порнографията може да помогне на младите жени да преодолеят тези културни бариери, да повишат самочувствието си, да се научат да определят приоритетите си и да получават удоволствие.

В САЩ около 84,4% от мъжете и 57% от жените са имали опит с гледане на порнография, докато достигнат зряла възраст.

Влиянието на порнографията върху човека е обект на задълбочени изследвания и дебати от страна на научната общност, но възможните тънкости и нюанси са широки. Въпреки това, както при почти всички други аспекти на живота, специалистите предупреждават, че е най-добре е да не се пристрастявате особено към гледането на порно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай