Стоянович: Пропадането на този проект ще бъде национално безотговорно

Стоянович: Пропадането на този проект ще бъде национално безотговорно  | StandartNews.com

"След тази обиколка на Перперикон човек трябва да замълчи." Това каза министърът на културата д-р Петър Стоянович, който днес инспектира мащабните археологически проучвания на Скалния град на траките. Той даде висока оценка на извършените досега разкопки от екипа на проф. Николай Овчаров и декларира, че държавата ще продължи да оказва финансова помощ, за да продължи научно-изследователската дейност на паметника.

„Необходимо е да има държавническо решение по проблема с част от финансирането на Перперикон. Въпреки многото интереси трябва да намерим начин да се опази и развие тази национална база", коментара д-р Стоянович по повод огласените от проф. Овчаров опасения, че е на път да се провали туристическия проект „Перперикон" и бъдат изгубени близо 4 млн.евро по ОП „Регионално развитие".

Проблемът е, че една от строителните фирми обжалва процедурата за избор на изпълнител, а ако до края на този месец не се сключат договорите, проектът ще пропадне. По него са предвидени укрепителни и реставрационни дейности на Перперикон, изграждане на пътеки, парапети и художествено осветление на двореца светилище. Министърът на културата обясни, че двете страни ще бъдат помолени да премахнат тази пречка, доколкото е възможно, защото това в интерес на държавата.

След Перперикон д-р Стоянович и неговите заместници посетиха и Татул. Визитата на министъра в Кърджали започна с посещение на Регионалния исторически музей, в събота вечерта той откри и 13 –я Международен фестивал на изкуствата "Перперикон-2013" край природния скален феномен Каменната сватба

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай