Стоянович обеща, че ще има праистория около Магистрала „Марица“

Стоянович обеща, че ще има праистория около Магистрала „Марица“  | StandartNews.com

Хасково. Праисторическото светилище и най-широкия открит досега в Европа участък на пътя Виа Диагоналис в м. Хауза ще бъдат запазени, макар и в частност, обеща министърът на културата Петър Стоянович.

В събота край границата на самия вход на ГКПП Капитан Андреево министърът, придружен от двамата си заместници Велислава Кръстева и Васил Василев, дойдоха на място, за да разгледат артефактите в м. Хауза. Визитата им съвпадна и с първите туристи, чули за откритието и дошли да разгледат през почивния ден.

След половин час обход и след като изслуша представянето за откритото досега от своя гид-ръководителят на разкопките проф. Васил Николов, министърът възкликна "Аз съм повече от възхитен от това, което виждам! Оттук насетне трябва да направим необходимото с наши програмни средства, да потърсим и външно финансиране, за да увеличим обхвата на българските археологически разкопки".

Разкопките край Капитан Андреево, които са на последните 450 м. откъдето трябва да мине Магистрала Марица, са удължени до края на юли. Заради това ще има малко забавяне на проекта за довършването на аутобана, обясни министърът. „Опитахме се да направим най-доброто сечение от държавническа гледна точка. От една страна проф. Васил Николов да завърши разкопките си и да направи необходимите проучвания, а от друга страна да не спираме строежа на този важен път от България към Турция ", каза той. Парите за удължаването на археологическата работа ще влязат като разход в общия проект на Световната банка и българския бюджет няма да бъде утежнен, уточни министърът. За вариант магистралата да бъде изместена или повдигната, за да се запази археологическия обект като туристическа дестинация, засега Стоянович твърдо заяви, че няма как да се случи.

Професор Николов обаче поясни, че все пак праистория и римски път край Автомагистрала „Марица" може да има, тъй като проучванията са показали, че цялото праисториеческо светилище е с диаметър около 800 м. до 1 километър и вероятно ареалът му обхваща и част от турската погранична територия. Вече са правени проучвания и се очаква от другата страна на бъдещата магистрала да излязат още по-интересни факти, смятат учените. Ако и разкопките там покажат, че обектът е с изключителна важност ще се предприемат обстойни проучвания и тази част от светилището ще бъде запазена край магистралата за посещение от туристи. Археолозите ще търсят и колегите си от Одрин за продължаване на проучванията на тяхна територия. Министър Стоянович се ангажира ведомството му да подпомогне контактите с турското министерство на културата и туризма.

„Смятам, че и занапред трябва да се действа по този начин-бързо да се решават проблемите, без излишна администрация.", каза в местността Хауза Стоянович. Той даде за пример добрия развой на събитията тук, който беше постигнат само ден, след като медиите гръмнаха за интересните находки на проф. Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай