Стотици служители на МВР блокираха границата с Гърция

Стотици служители на МВР блокираха границата с Гърция | StandartNews.com

Протести спряха движението на ГКПП – Кулата и ГКПП – Илинден

Над 100 цивилни и униформени полицаи блокираха пътя за ГКПП – Кулата в сряда по обяд. Те затвориха движението за автомобили преди граничния пункт и в продължение на половин час – между 12,00 и 12,30 часа, не пропускаха МПС-та. Протестиращите научиха, че привилегиите им остават след среща при премиера Бойко Борисов, но това не ги спря да блокират границата с Гърция. „Просто се разхождаме в района, а не спираме никой да пътува", споделиха част от тях. Сред протестиращите бяха полицаи, техни колеги от Гранична полиция, пожарникари от управленията в Сандански и Петрич. 1-2 часа преди протеста им започна да се образува колона от чакащи автомобили от двете страни на ГКПП – Кулата – Промахон. Опашката от тирове надхвърли над 3 километра, но причината не бе в бунта на органите на реда. От пресцентъра на дирекция „Гранична полиция" уточниха, че това се дължи на строящия се нов терминал от гръцка страна, а не на протеста на полицейските служители.

Затруднено бе движението на товарни автомобили от българска страна и това създава известни затруднения за товарния трафик.

Близо 100 полицаи, гранични полицаи и огнеборци спряха движението и през ГКПП Илинден – Ексохи край Гоце Делчев. Точно в 11,30 часа те блокираха пътуването и в двете посоки. Мирният им протест не доведе до напрежение сред пътниците, които изказаха солидарност с исканията им. Всичко премина нормално, граничният пункт не е спирал да работи, казаха от ръководството на ГКПП – Илинден.

В подкрепа на полицаите се обяви и земеделският производител Иван Сабахлъков от Хаджидимово, който протестира заедно с тях. „Подкрепям всеки, които протестира в тази страна. Но това е върхът на айсберга. Да излязат на бунт хората, които отговарят за реда и сигурността! Направете си изводи докъде е стигнала държавата ни, щом полицаите са на протест", сподели земеделецът.

Не мина без блокада и в Благоевград, където от 12,00 часа на обяд до 12,45 часа бе невъзможно преминаването по улица „Владо Черноземски" пред сградата на ОД МВР – Благоевград. Близо 200 служители излязоха на мирен протест на обедната си почивка. Те получиха подкрепа и от свои бивши колеги, които вече са пенсионери и са извън системата. Обръщения от главния комисар Георги Костов прочете на протестиращите зам.-шефът на областната дирекция Петър Зашев. Той успокои полицаите, че социалните им придобивки няма да бъдат орязани. „Призовавам ви да напуснете пътното платно. Нека спазваме Закона за МВР и Закона за събранията, митингите и манифестациите. Нека позволим на гражданите свободно да се придвижват, някои бързат за работа, други – да си вземат децата от училище. Да не блокираме движението, за да не създаваме настроения в обществото срещу нас, каквито вече има", каза Зашев, но никой не се трогна от апела му.

Пътуващите използваха обходни пътища, за да избегнат блокадата, а по някое време се появи униформен полицай, който да регулира движението в района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай