Събота,

Стартира кампания за правата на децата в медиите

От: Failed to load user -
878
Стартира кампания за правата на децата в медиите
A
A
A

Целта е насърчаване на консултациите с деца и зачитане правото им на мнение по всички въпроси, които ги касаят

Национална телевизия Bulgaria ON AIR и Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) поставят началото на дългосрочна кампания „Моят глас е важен". Целта й е да популяризира правото на децата да изразяват доброволно, свободно и безопасно своите позиции по всички въпроси, които ги засягат пряко или косвено, както и да постави на дневен ред етичното отразяване на деца в медиите. В каузата ще се включат и сайтовете на медийна група Investor – dnes.bg, az-deteto.bg и az-jenata.bg.

В рамките на кампанията за първи път в национален ефир деца ще имат възможност да участват в различни предавания на Bulgaria ON AIR, за да се убедят зрителите във важността и стойността на тяхната гледна точка дори по теми, които привидно касаят само възрастните. Ако досега дори не сме се замисляли за мнението на децата за състоянието на детските площадки и пътищата в страната, за вредните съставки в храните или условията в българските болници, за насилието и социалната закрила, вече ще го чуем с гласа на децата в информационните и развлекателните предавания на Bulgaria ON AIR и сайтовете dnes.bg, az-deteto.bg и az-jenata.bg.

Инициативата е в партньорство с Омбудсмана на Република България, Министерство на образованието и науката и Държавна агенция за закрила на детето.

Изследване на УНИЦЕФ, свързано с присъствието на децата в медиите в България, показва сериозни нарушения на правата на децата, когато се отразяват теми, свързани с тях. Например:

- Не се запазват в тайна личните данни и лицата на деца, които са в риск или под закрила.
- Уязвимите деца – като жертвите и свидетелите на насилие или престъпление – биват подлагани на „обстрел" от журналистически въпроси, което ги принуждава да се връщат към случилото се и за пореден път да преживяват травмата, т.е. липсва щадящо отношение към децата, както и уважение към личното им мнение и пространство.
- Най-много се нарушават правата на децата онлайн и в печатните издания (заради липсата на регулаторни органи), но най-голям ефект нарушението има, когато се случи по телевизията - заради широкия й обхват и споделянията в социалните мрежи.

През 2015 г. УНИЦЕФ в България проведе, заедно с Държавната агенция за закрила на детето и с подкрепата на Българска национална телевизия, първата в България национална консултация с деца, в която се включиха доброволно над 6000 момичета и момчета от цялата страна – деца на различна възраст, пол, социален статус, религиозна и етническа принадлежност, физическо и интелектуално развитие. Те заявиха категорично, че най-големите проблеми за тях са:

- Ширещата се бедност, която засяга всички аспекти на живота им;
- Насилието във всичките му форми (както в дома, така и в училище);
- Некачественото образование (което за тях е остаряло, безинтересно, натоварващо и лишено от практическа насоченост);
- Лесният достъп до алкохол и наркотици, който води до тежки последствия.

Затова кампанията на УНИЦЕФ България и Bulgaria ON AIR „Моят глас е важен" цели от една страна да бъде чут гласът на децата в медийното и обществено пространство, а от друга – да се демонстрират добри практики за отразяване на теми, свързани с децата, техните семейства и обществото по начин, който не нарушава техните права.

Резултати, изводи и препоръки от изследването „Моят глас е важен" можете да прочетете - ТУК. Целия доклад ще намерите -ТУК.

Освен че посочиха предизвикателствата – децата се ангажираха и с конкретни решения. Част от тях можете да видите - ТУК. Те ще бъдат взети предвид при актуализацията на Националната стратегия за детето в парламента.

ВИДЕО-материал, обобщаващ проблемите и решенията на децата, идентифицирани от самите тях, можете да видите тук: 

Какво представлява ПРАВОТО на детско участие?

Детското участие е гарантирано от Конвенцията на ООН за правата на детето и е право на всички деца – както на индивидуално, така и на групово ниво. На индивидуално ниво, децата имат право да бъдат изслушвани и мненията им да бъдат отчетени, когато възрастните (родители, роднини, учители, лекари, съдии, политици) взимат решения, които ги засягат. Като група – децата имат правото да им се даде възможност да оказват влияние и да дават информация във връзка с решенията, които се вземат в обществото – например в училища, местни администрации, доставчици на услуги, граждански организации или правителството.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички