"Стандарт" дарява Страдащата Дева - само на 14.08.

"Стандарт" дарява Страдащата Дева - само на 14.08. | StandartNews.com

Уникалната икона влиза в дома ви в навечерието на Голяма Богородица

Страдащата Дева влиза в дома ви. В навечерието на един от най-тачените християнски празници - Голяма Богородица, и с благословението на пловдивския митрополит Николай "Стандарт" дарява на всички свои читатели уникална икона на Божията майка. На нея Светата Дева е изобразена с нож в сърцето.

Още един пристан на вярата ще бъде възкресен съвсем скоро, в това лято на бурни природни бедствия и политически сътресения. Хората ще се обърнат отново за помощ свише, този път преди иконата "Св. Богородица Страдаща", която прави впечатление с това, че Божията майка е прободена с нож в сърцето. Тя бе открита преди месец в църквата "Успение Богородично" в Златоград. Радостта на хората в града от намирането й е толкова трогателно голяма, че чудодейната й сила ще се зареди и от тяхната безусловна вяра.

Иконата е открита на тавана на храма при ремонт. За първи път тя бе представена от проф. Николай Овчаров. "Бях помолена от обществениците на града да видя иконите и триптисите, вероятно дарявани през годините от местните хора. "Св. Богородица Страдаща" е в сравнително добър вид. Основата е проядена от дървояди, има загуби на живопис по периферията, но слава Богу централният образ е добре запазен", разказва Мариела Стойкова, изкуствовед от Националния музей за българско изобразително изкуство. Иконата не е датирана, нито подписана. Предполага се обаче, че е дело на Адрианополитис, познат като зографа Никола Одринчанина. Той работел предимно в Пловдивско, но има няколко творби и в златоградската "Успение Богородично". Рисунката е създадена вероятно през 1854 г., когато той е бил в града.

Предполага се, че е стояла в женското отделение на храма и може би поради занемареното й състояние са я прибрали.
Този тип иконография, за страданието на Дева Мария, се нарича матер долоросо. "В българското изкуство навлиза сравнително късно. В Западния свят се появява през ХII век, а у нас идва под влияние на италианското изкуство в средата на ХIХ век. Най-рано я рисуват тревненските зографи. След това и самоковските, разказва още Стойкова. Тя припомня, че ножът е символично изобразяване на мъката на Богородица преди кръстната смърт на Исус. По принцип източното православие набляга на радостта, а не на страданието по жертвата на Христос. Но в западния свят чрез страданието се стига до съпричастност към Божията майка. По тази причина навлиза по-късно у нас.

Намерената икона е малко по-голяма от празнична, още няма ясна информация за миналото й, понеже архивът на храма е изгубен. Предстои да бъде реставрирана и изложена за миряните.

"Самото й откриване в този край е чудо. Златоград е островче на християнството. Хората много милеят за всяко нещо, свързано с историята им. Вярата им е толкова силна", каза още Стойкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай