Спират грипа на летището

При треска над 37 градуса поемаш директно към Инфекциозна болница в София

Спират грипа на летището      | StandartNews.com

София. Тази есен капан чака грипа още на летището. Термокамери ловят болните пътници, които кацат в София. Уредите са монтирани в залите за пристигащи на Терминал 1 и Терминал 2 и са насочени така, че да не бъде изтърван нито един пристигащ от чужбина. Обзорът им е толкова голям, че обхваща всички влизащи в залата пътници, които се нареждат зад широката червена линия пред гишетата за гранична проверка.

"Наблюдаваме стриктно всички пристигащи", обяснява Росен Евтимов от специализирания пункт за здравен контрол на Терминал 2 на летище София. Пунктът е разположен на летището, но е на пряко подчинение на Столична регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве към Министерство на здравеопазването (МЗ), обяснява Евтимов, без да отделя нито за миг погледа си от монитора пред него.

Пътникът с температура над 37 градуса винаги се извежда и се изпраща в Инфекциозна болница. Камерите на летище София обаче реагират и на всяко зачервяване на кожата, включително и от разширени капиляри, каквито развиват някои алкохолици. Разбира се, няма опасност такъв човек да попадне в болницата, тъй като със стандартния термометър веднага се установява, че няма температура и се пуска по живо по здраво.

Любопитно е, че камерата лови не само болните пътници, но и всички служители на летището, Гранична полиция и митничарите, които минават пред нея. И ако се случи някой да "зеленяса" на монитора, най-любезно бива предупреждаван да напусна работното си място и да се лекува, за да не заразява колегите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай