Социолози: Закриването на НЦИОМ е грешка

Социолози: Закриването на НЦИОМ е грешка | StandartNews.com

София. Социолози изразиха пред БНР позиция, че закриването на НЦИОМ ще бъде грешка.

Както агенция Стандарт нюз вече съобщи председателят на парламента Михаил Миков обяви, че социологическият център към Народното събрание ще бъде закрит.

Закриването на НЦИОМ е грешка, категоричен е социологът Юрий Асланов. "Това е продължение на крайната незаинтересованост на държавата да инвестира в изучаване на обществото и да се възползва от един институт, който е на държавна издръжка и работи професионално, който не е подвластен на корпоративни интереси и може да служи на институциите за ориентация, за тестване на идеи, за проверка на намерения, в това число и законодателни. Добър момент за закриването на такива институти няма. С икономията от закриването няма да постигнем кой знае какви резултати. Не смятам, че това е политическа акция" каза Асланов.

Мира Радева си припомни как е създаден НЦИОМ. "Беше по поръчка на ЦК на БКП и участваше г-н Райчев. Това беше по негово желание. После видяхме, че НЦИОМ послужи като база други да приватизират социологията и да се възползват от постиженията на НЦИОМ за лична облага. В други страни няма такива институти. Но е факт, че има групи, които да изследват обществените нагласи. Но искам да подчертая, че Лидия Йорданова ръководи НЦИОМ от 1998-а година. През всички тези години институтът показваше изключителна коректност. Не съм забелязала в този период големи изкривявания. В този смисъл позицията ми е противоречива. Задавам си въпроса дали точно в този момент трябваше да бъде закриван институтът. Усещането е, че управляващите се навличат още един гаф на главата", подчерта социоложката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай