Социални аташета да ни бранят в чужбина

Социални аташета да ни бранят в чужбина | StandartNews.com

София. "В българските посолства трябва да има и социални аташета, които да се занимават с проблемите на хората, които се трудят в съответната държава". Това каза в ефира на бТВ бившият социален министър Иван Нейков по повод българските граждани, които мизерстват в Израел.

Както агенция "Стандарт Нюз" писа, около 160 наши посрещнаха Коледа във фургони на Божията земя. Те са наети на работа като строители, но са излъгани с условията за живот. Вместо в нормални жилища, са настанени във фургони - нямат ток, тоалетните са мизерни, а дрехите си простират под открито небе пред фургоните.

Първоначално по договор е трябвало да получават по 1800 долара на месец и да бъдат настанени в помещения с миялна машина, баня и отделни санитарни възли. Трябвало е да бъдат настанени по трима в стая, а на всеки етаж да има кухня. Независимо от това българите не възнамеряват да се върнат заради парите, които ще получат.

"Когато човек заминава за работа в чужбина, той разчита на организацията, която го праща. Когато отиваш, след като държавата те праща, явно отиваш с други очаквания", посочи Иван Нейков. Той подчерта, че ако на нашенците не бъде намерена работа и договорът бъде нарушен, те могат да го прекратят и да искат парите за времето, в което не са били на работа. Освен това могат да си търсят правата и след като се върнат у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай