Софийският приема още първокурсници

Софийският приема още първокурсници | StandartNews.com
София. Алма Матер започва допълнителен прием на студенти. В него могат да участват неприетите, но участвали в кандидатстудентската кампания, както и такива, които не са участвали в нея, но отговарят на условията. Това засяга особено абитуриентите, които не са се явили на матура през май.
Кандидатите могат да подават документи до 14 септември в кабинет 228 на Ректората (Северно крило). Класирането са обявява на 24 септември.

Между 300 и 500 са незаетите места за първокурсници в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Те са в близо 50 специалности.

Това обаче е условно, тъй като всички декани подават по-висока бройка за прием на студенти в учебните заведения, защото са обвързани с тази "идиотска система за финансиране на висшето образование - на "калпак". Това коментира ректорът на СУ "Св.Климент Охридски" при представянето на обновената библиотека "Филологии" в централната сграда на Ректората.

Предпочитам да имам 4 интелигентни студенти, отколкото 40 глупави. Но хората трябва да ядат и да получават заплати. Към момента, ако имаш повече студенти, ще имаш повече пари, на което ние въобще не държим. Към момента, ако имаш повече студенти, ще имаш повече пари, на което ние въобще не държим, допълни той.
Най-голям е дефицитът в редовната форма на обучението по икономика. Там свободни след финалното класиране са останали 35 от общо 60 предварително обявени места за прием. 31 са свободните бройки в специалност Стопанско управление. В Славянска филология незаетите места са 23, за Руска са 14, за Българска – 10, за Немска - 18, за Испанска - 6, за Френска - 4. Доста свободни позиции и в точните науки. Кандидати се търсят и за много специалности в Биологическия, Геолого-географския, Богословския, Педагогическия факултет и др.

Учебната година започва на 1 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай