София и 4 области застрашени от потъване в преспи

От днес започва мобилизирането на снегопочистващите фирми

София и 4 области застрашени от потъване в преспи | StandartNews.com

Закъсалите райони ще могат да ползват техника от съседни, съобщи шефът на АПИ Лазар Лазаров

София. От днес се въвежда зимно поддържане в страната и трябва фирмите вече да имат в наличност съответните материали за снегопочистване. От вторник започват проверки и ще бъдат налагани глоби.

Областите София, Стара Загора, Плевен, Перник и Смолян са в критично състояние заради неподписани все още договори с фирми и може да са застрашени от потъване в преспи, съобщи пред БНТ председателят на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура Лазар Лазаров.

Той уточни, че до утре вече има обещание да бъдат налични във фирмите материалите за снегопочистване.

Ако това не стане и те не са готови да почистват, то ще се ползва фирма от съседна област.

Лазар Лазаров обаче увери, че в съседните области има фирми, които ще могат да предотвратят това, ако се наложи.

Само преди дни стана ясно, че в две трети от областите в страната фирмите не са готови да посрещнат зимата. В някои от тях не са сключени нови 4-годишни договори за текущ ремонт и поддържане на пътищата, въпреки че старите са изтекли.

За цялата страна през зимата са нужни 76 тона сол, но в наличност има само 53. От необходимите за сезона 233 тона пясък, страната разполага с малко над половината. Най- тежко е състоянието на техниката за поддържане на магистралите "Струма" и "Люлин". Там има едва 4 от нужните 66 машини. Пътната агенция очаква с актуализацията на бюджета да получи 15 милиона лева за зимно поддържане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай