Служителите в затворите започват символичен протест

Служителите в затворите започват символичен протест | StandartNews.com

София. Синдикатът на служителите в затворите в България започва символичен и безсрочен протест от понеделник, 4 август.

Причината е въведената промяна в работното време, съобщи Цветан Михайлов от ръководството на синдиката, цитиран от „Фокус". Със заповед от пролетта Министерството на правосъдието реши те да работят на 12 и 8 часови смени, без да е осигурило увеличение на надзорно-охранителния състав

В началото на юли министърът на правосъдието в оставка Зинаида Златанова съобщи, че промяната може да бъде преразгледана.

„До момента, както и очаквахме, това доведе до негативни последици, не само в социален план, но и в професионален аспект. Повиши се натовареността сред служителите, има отзиви за трудно справяне със задълженията, което е във връзка и с недостатъчния персонал", заяви Михайлов.

Той допълни, че до Синдиката е достигнала информация за нестабилно финансово състояние на дирекцията.

„Изтече информация, че е отхвърлено предложението за нови 14 млн. лв. допълнителни финансови средства, като остава единствено искането за 8 млн. лв. за изплащане на задължения към доставчици и натрупани разходи за консумативи. Не е известно какво се случва и гарантирани ли са заплатите на служителите и допълнителни плащания", коментира още Цветан Михайлов.

Служителите на затворите ще демонстрират недоволството си чрез трикольорни ленти, поставени на униформите и реверите си.

На 1 септември те ще излязат на национален протест пред Министерството на правосъдието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай