Следим за сърдечни заболявания със селфита

Има лицеви характеристики, които издават по-високия риск от развиване на здравословни проблеми

Следим за сърдечни заболявания със селфита | StandartNews.com

Селфитата може да се окажат безценен помощник при ранното откриване на сърдечни заболявания. Това показват първите тестове на нов тип алгоритъм, който ще подпомага лекарите при насочването на пациенти към по-задълбочени изследвания. Резултатите на учените от Националния център за сърдечносъдови заболявания в Китай са публикувани в Европейския сърдечен журнал, пише Би Ти Ви.

Известно е, че има лицеви характеристики, които издават по-високия риск от развиване на подобен здравословен проблем, които обаче трудно могат да се анализират с просто око. Затова и те са фокусът на автоматизирания лицев анализ. Тези белези включват изтъняване и посивяване на косата, гънки на ушната мида, отложен жълтеникав холестерол около клепачите или мастни пръстени по външния ръб на роговицата.

Изследването е проведено сред 5796 пациенти от 8 болници в Китай в периода между юли 2017-а и март 2019-а. Медицински сестри са правели по 4 снимки на лицата на участниците в изследването, които след това са преминавали и по-обстойни прегледи на кръвоносните съдове като коронарна ангиография и компютърна топографска ангиография. В големия процент от случаите предположението на алгоритъма се е потвърдило от конвенционалното изследване – макар програмата да е още в ранна версия на развитие.

Целта на китайското проучване е да се разработи евтино и достъпно приложение, чрез което високорисковите групи пациенти сами да участват в оценяването на своето състояние в продължителен период от време, без да се налага редовно посещение на болница.

„Използването на селфита като метод за проследяване на заболяване предоставя прост, но ефективен начин за отсяване на населението и насочване към по-подробна клинична оценка. Този подход може да бъде използван особено в региони с недостатъчно финансиране и слаби програми за скрининг на сърдечносъдови заболявания“, коментират учени от университета в Оксфорд, участвали в редакцията на проучването.

За да бъдат развити алгоритмите и да се осигурят по-категорични резултати извън Китай обаче изследването трябва да бъде проведено сред повече участници от други етнически групи. Ако приложението заработи, то може да бъде полезно и по време на пандемията, когато все повече хора се притесняват да посещават болници заради риска да се заразят с коронавирус и оставят профилактичните прегледи на заден план, което ги излага на още по-голям риск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай