Слави Павлов: Ние сме пазителите на българското кисело мляко

Инж. Слави Павлов, изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" ЕАД

Слави Павлов: Ние сме пазителите на българското кисело мляко  | StandartNews.com

Знае се, че ние българите сме дали доста неща на света... Едно от тях е киселото мляко и много около технологията на неговото производство. "Стандарт" покани известния телевизионен водещ Ники Кънчев да интервюира изпълнителния директор на фирма "Ел Би Булгарикум" г-н Слави Павлов. Интервюто се случва в деня, в който българската научна общественост празнува 110-годишнината от откриването на полезната бактерия L. Bulgaricus от доктор Стамен Григоров - човека, който разкрил тайната за направата на киселото мляко.

- Г-н Павлов, реално доктор Григоров, е кръстник на Вашата фирма "Ел Би Булгарикум", нали така?

- Нямаме нищо напротив да бъдем припознати и по този начин. Всъщност д-р Стамен Григоров е първият, който е установил причината за подквасването на млякото, която се дължи на определена група бактерии. В чест на откривателя е кръстена и главната млечно-кисела бактерия - L. bulgaricus. Като наследник на ДСО, "Ел Би Булгарикум" се явява и пазител на най-ценните за млякото комбинации от бактерии - L. bulgaricus и Str. Thermophilus и, ако се загледате във визията на съвременното лого на "Ел Би Булгарикум", именно формата на двете бактерии - L. bulgaricus & Str. thermophilus, визуализират графичните елементи в абревиатурата Ел Би. Към тези базови комбинации от щамове, разбира се, в годините са добавяни и други, целящи да оптимизират качеството и полезния ефект на киселото мляко върху човешкия организъм. "Ел Би Булгарикум" освен че е пазител на интелектуалната собственост в тази сфера, я развива и усъвършенства, като с това искаме да покажем, че наистина осъзнаваме отговорността и задължението, предавани с поколения български специалисти и учени в бранша.

- Реално това, което е аптекарят Пембъртън за измислянето на кока-колата преди 130 години в Америка, това е и доктор Стамен Григоров за нашето кисело мляко. Само че вие не държите скрита и заключена тайната, ами сте я дали на целия свят и дори на конкуренцията у нас, че дори и в Япония...

- Исторически погледнато, киселото мляко съществува от векове на земята, но има достатъчно източници и факти да се приеме, че киселото мляко е произлязло по българските земи още от времето на траките и е протекло първо в овчето мляко. През вековете учените са правили различни проучвания и изследвания, за да разгадаят мистерията около начина на получаване на киселото мляко, но никой не успял да разбули тайната. Единствено д-р Стамен Григоров предприел изследване върху българското кисело мляко и установил причината, която предизвиква коагулацията на млякото.

- Какво прави българското кисело мляко уникално и с какво се различава от киселото мляко в чужбина?

- Уникалността се състои в това, че организмите се развиват в симбиоза, грубо казано, си помагат взаимно, за да се получи крайният продукт и неговият имуностимулиращ ефект над общото физическо състояние на човек. В чужбина тези бактерии се развиват отделно един от друг. Всъщност най-ценното, което консумираме, са живите микроорганизми в киселото млякото. Те са естественият пробиотик. Най-доброто кисело мляко се определя по броя живи организми, но това за съжаление убягва като водещ маркер за качество от масовия потребител и не се изписва на кофичките. Смея да твърдя, че "Ел Би Булгарикум" е една от малкото фирми, които могат да гарантират наличието на необходимия брой живи организми, които се запазват живи през целия срок на годност на продукта.

- Как ще бъде отбелязана 110-годишнината от откриването на бактерия L. Bulgaricus от доктор Стамен Григоров, надявам се подобаващо.

- Тази година в чест на 110-годишнината събитието ще е два дни. Днес в грандхотел "София" ще се проведе научно-практическа конференция, на която са поканени представители на държавната администрация, научни работници, чуждестранни партньори, всички те ще имат възможност да осъществят обмен на информация, да споделят добри практики, да получат информация по проблемни ситуации и актуална информация по нормативни уредби. Идеята е да превърнем празника в национално и регионално за Източна Европа значимо събитие с активно медийно представяне. А утре, събота, заедно с фондация "Д-р Стамен Григоров" сме предвидили дегустация на различни автентични български вкусотии, конкурси, продажба на млечни продукти и разбира се посещение на музейната сбирка в село Студен извор в близост до родното място на д-р Григоров.

- Вижда се - пазите традициите на тези преди вас, тези, които дълго време са хранели нашите баби и дядовци, майки и бащи с прословутото българско мляко - имате славно минало вие от "Ел Би Булгарикум".

- Ние сме преки наследници на "Млечна промишленост", поколения българи израснаха с нашите истински млека. Вече 60 години успяваме да съхраним и следваме оригиналната технология в производство на кисело мляко и млечни продукти. Тайната се крие в използването на 100% висококачествено българско мляко, към което се добавят единствено полезните бактерии или тъй. нар. закваски.

- Разбрахме за миналото, а какво е настоящето ви, върху какви нови продукти работите сега? С какво ще изненадате клиентите?

- Както се казва, най-доброто предстои. В този динамичен и конкурентен пазар успяват само най- смелите и креативни производители, разбира се, следваме и се ръководим от мнението на потребителите и техните изисквания. Ние имаме късмета да разполагаме с най-добрия Научноизследователски център в България, в който се съхраняват повече от 900 щама полезни бактерии, провеждат се изследвания върху имуностимулиращия ефект на щамовете, които влизат в състава на закваските, изследва се тяхната способност да понижават нивото на холестерола, благоприятстват за намаляването на повишеното кръвно налягане, укрепване на костната плътност и други. Именно това ще са и част от основните предимства на новите ни продукти, които предстои да пуснем на пазара през есента.

Най-новата ферменторна система за производство на закваски LB Bulgaricum e вече с удвоен капацитет на работа

- И да не пропускаме един от най-важните аспекти - производството ви и най-вече това на лиофилизирани закваски. Успешно финализирате проекта си по обновяване и модернизиране на производствените си мощности, бихте ли дали малко повече информация по този въпрос?

- Да, разработването на усъвършенствани ферменти и тяхното производство е нещо, с което няма как да не се гордеем, тъй като сме водеща фирма в този бранш на целия Балкански полуостров. Осъзнавайки това, дружеството инвестира сериозно в една модерна ферментационна система с работен диапазон, който почти утрои производствения ни капацитет. Към нея бе добавен нов лиофилизатор, може би най-качественото изпълнение в този бизнес към момента, система за микрофилтрация и това затваря кръга на производство и ни дава сериозна заявка за първо място по качество на сух продукт. В маркетинговата ни стратегия е заложено заквасите да бъдат предлагани и на ниво домакинства, така че хората сами да се уверят в тяхното качество за заквасване. Разбира се, тече и модернизация на акредитираната ни лаборатория като важна част от научния ни център, разширяване на нейния обхват, с което целим да доминираме на пазара за услуги при изследване на млечни продукти.

- Колко е нормалната трайност на едно кисело мляко. Чувал съм, че колкото по-бързо се разваля след отваряне, толкова по-истинско е млякото.

- Това донякъде е вярно, но всъщност трайността на млякото зависи от технологията на производство, чистота на средата, в която е било произведено, количеството на бактериите, дали е по БДС стандарт или не. Критерият по БДС е да има не по-малко от 10 000 000 микроорганизми на милилитър продукт. Така че срокът на годност на вече крайния продукт зависи от много неща, но не повече от 20 дни, за да може да се гарантира съответният брой живи организми.

- Г-н Павлов, и накрая един простичък въпрос, но май е за 100 000 лева и със сигурност е с много труден отговор: Как да познаем оригиналното и качествено кисело мляко, когато сме на щанда в магазина?

- Г-н Кънчев, това наистина е най-трудният ви въпрос, всъщност единственият начин е най-древният - като се опитаме да подквасим прясното мляко с купеното кисело мляко. Разбира се, типичният вкус и аромат на кисело мляко също са от значение. Когато се слагат различни добавки, те променят вкуса и той не е толкова изразен, освен това истинското мляко, след отваряне, отделя цвик, което е признак за липса на добавки на сухи вещества в млякото. Твърде дълго и упорито, комерсиалните фирми за производство на млечни продукти се опитват да променят вкуса на истинското мляко и възпитаха в потребителите едно възприятие, че истинското мляко е така предлагания от тях подсладен йогурт. Особено в азиатските страни, това е почти необратимо. Разбира се, "Ел Би" с помощта на водещите български фирми и с международните си партньори ще се опита да обърне този тренд и да запознава идващите поколения потребители с истинския продукт - кисело мляко и неговите уникални ефекти върху здравето на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай