Слънчевите изригвания ни връхлитат през уикенда

Слънчевите изригвания ни връхлитат през уикенда | StandartNews.com

София. Магнитни бури ни докарват безсъние и световъртеж. Слънчевите изригвания ще вилнеят през уикенда, предупредиха от Българската академия на науките. Лекари бяха категорични, че част от хората няма да могат да спят спокойно и ще будуват като сови.

Слънчевите изригвания започнаха още вчера сутринта. Учените обясниха, че потокът е достигнал земята в петък на обед. Очаква се обаче през почивните дни да предизвика умерена по сила магнитна буря да вилнее над страната.
Изригването е предизвикано от короналната дупка на Слънцето, обясниха от БАН.

Въпросното явление се явява източник на слънчев вятър с много висока скорост, значително превишаваща "спокойната скорост на слънчевия вятър" - 400 км/сек. Достигайки Земята, потокът може да предизвика геомагнитни смущения. Бурите могат да повлияят негативно на хората, страдащи от сърдечни болести и високо кръвно налягане, предупредиха медици. По думите им слънчевите изригвания могат да причинят освен безсъние и световъртеж нервно напрежение, дори чувство на паника. Заради слънчевите изригвания лекарите предупреждават хората да не спортуват през почивните дни и да не се отдават на разходки. Експертите са категорични, че равнището на смущенията няма да е високо и няма нужда от паника.
За магнитни бури предупреди и руската агенция РИА "Новости", която се позова на Института за приложна физика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай