Скопие прати подкрепления на браздата с Гърция (ОБЗОР)

Скопие прати подкрепления на браздата с Гърция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бежанка се опита да се самозапали на Идомени, където има 10 000 бежанци

Напрежението на македонско-гръцката граница, където вече има струпани 10 000 бежанци, продължава да расте. Това накара Скопие да изпрати още военни и полицаи, които да охраняват южната бразда срещу мигрантите, опитващи се със сила да влязат на македонска земя. И днес протестите на гръцкия пункт Идомени продължиха, а периодично мигрантите блокират жп линии и пътища. Напрежението ескалира, след като бежанка се опита да се самозапали в района на Идомени. Жената била видяна от други бежанци, които са успели да предотвратят самоубийството. Според свидетели бежанката била в тежко психическо състояние и е била изпаднала в нервна криза. Тя била настанена в палатка на организацията "Лекари без граници" и й е била оказана помощ. Гръцки медии съобщиха, че през пункта Идомени са били допуснати влакови композиции, но не е било разрешено преминаването на бежанци през границата. В същото време според официална информация от Македония през нощта са били допуснати едва 180 мигранти. "Лекари без граници" предупреди за опасност от епидемии. "Отчаяние цари на пункта Идомени", така "Лекари без граници" описват обстановката в изградените бежански лагери на гръцко-македонската граница, като изказват опасения за избухване на епидемии в района. Ситуацията в Гърция вече е критична и може да се стигне до хуманитарна криза. Хиляди мигранти достигат до континентална Гърция всекидневно с фериботи от островите. Струпванията на мигрантите по балканския маршрут към богатите страни в Западна и Северна Европа започна след решението на Австрия едностранно да ограничи дневния транзит през своя територия до 3200 души. След това страните по маршрута решиха да пропускат през границите си само по 580 бежанци на ден, за да предотвратят струпването им. Гръцкият премиер Алексис Ципрас вчера посочи липсата на координация между страните от ЕС за кризата с бежанците в Гърция. Той се оправда, че страната му няма как да пази границите си по море, а едностранните решения на някои страни членки допринасят за задълбочаването на проблема. "Имаме морски граници и е невъзможно да ги защитаваме по средата на морето. Когато бежанците с помощта на трафиканти стигат до нашите граници, които също така са европейски граници, с надуваеми лодки, остава едно единствено задължение: да спасяваме хората", заяви Ципрас.

В Пиринско искат екшън план заради бежанците

Хилядите бежанци, блокирани на гръцко-македонската граница, притесниха и наши кметове на погранични общини в Пиринския край. Те са категорични, че държавата трябва спешно да се намеси, ако мигрантският поток тръгне към страната ни. "Очакваме помощ от държавата. Притеснени сме", не скри градоначалникът на Сандански Кирил Котев. На 87 км от нашата граница с Македония чакат близо 10 000 бежанци. Не ми се мисли какво ще стане, ако в община Благоевград дойдат толкова мигранти. Смятам, че е наложително централната власт и съответните погранични общини да изготвят екшън план за действие, да знаем какво правим и какво се случва, ако до тук достигне имигрантската вълна - за да няма паника сред местното население, твърди кметът на община Благоевград Атанас Камбитов. Много важно е да знаем как и с какви действия ще гарантираме сигурността и на жителите ни, и на мигрантите, допълва градоначалникът. Няма как да не сме притеснени, тъй като за нас това е непознат проблем, призна управникът на община Гоце Делчев Владимир Москов. "Засега няма паника сред населението в пограничните райони на Пиринския край до границите с Македония и Гърция. Но хората са притеснени от случващото се с имигрантите, което става съвсем близо до нас", призна и кметът на благоевградското село Логодаж Пламен Червенков. Местните жители следят непрекъснато новините по телевизията, но към момента запазват спокойствие и не смятат да напуснат домовете си в селището, което е само на 10 километра от българо-македонската граница. Младите мъже в населеното място пък са изразили готовност да станат доброволци, ако ситуацията се усложни, за да са полезни на военни и гранични полицаи в опазването на държавната ни граница. Местните управници вчера не разполагаха с информация за готвени военни учения. Нащрек обаче са всички гранични полицаи в региона. Всеки е на повикване и готов да прекъсне почивката или отпуската си, за да се притече на помощ на колегите си. В района на Кулата се прави проверка на терен, разкриха служители. Целта е да се начертае план при потенциална опасност и нахлуване на голям брой бежанци през границата в страната ни. "В постоянна връзка сме с граничните полицаи в Македония и в Гърция. Следим ситуацията непрекъснато. Засега няма военни край граничната бразда. Но действията на имигрантите са непредвидими, готвим се за реакция, ако атакуват границата ни. Наши колеги от други райони на страната са в готовност да бъдат командировани насам, щом ситуацията се усложни и се появят бежанци", разкриха гранични полицаи, които охраняват българо-македонската граница.

В Хасково готови да реагират

"Готови сме да реагираме при ситуация на засилена бежанска вълна, както и да участваме в учения. Първо обаче трябва да дойде заповед, за да видим какво ще е заданието. След това да направим предварителната подготовка и тогава и същинската. Засега обаче нямаме подобна заповед", коментира началникът на Военното формирование в Хасково 5270 подп. Николай Александров.

Той обясни обаче, че каквото и да е заданието на учението, то няма да е нещо съвсем ново за състава на хасковското поделение, тъй като военните са имали съвместни учения с Гранична полиция в края на миналата година, а освен това са изпълнявали и съвместни действия и патрули по граничната бразда и при ГКПП Капитан Андреево, и към Ново село.
На ротационен принцип в подобни съвместни патрули с граничарите е минал над 80% от състава на поделението.
"Следя актуалната обстановка по границата на Гърция и Македония и съм готов да реагирам при необходимост. Работим в пълен синхрон с военните на наша територия, както и с Гранична полиция. В случай на необходимост и при указания съм готов като областен управител на Хасково, която е гранична и с Гърция и с Турция, да създам необходимата организация", заяви и областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Засега обаче ситуацията с бежанците в Хасково е спокойна. Няма засилен натиск, не се отбелязва и наплив към бежанските лагери. Засега на незапълнен капаците е както лагерът в Пъстрогор, така и бежанският център в Харманли, където има рекордно малко настанени от създаванeто му преди три години.

ЕС дава 700 млн. евро за бежанците

Европейският съюз ще отдели 700 милиона евро в рамките на нов механизъм за справяне с бежанската криза, обяви комисарят по хуманитарната помощ Христос Стилианидис. Очаква се повечето от парите да отидат за Гърция.
Новият инструмент ще позволи изпращане на спешна помощ на страни в рамките на ЕС, по подобие на действащите механизми за подпомагане на страни извън съюза. В рамките на 3 години ще бъдат похарчени 700 милиона евро. За 2016 г. предвидената сума е 300 млн., а през следващите две години - по 200 милиона.

По думите на Стилианидис новият механизъм ще позволи по-бързо доставяне на спешна помощ като храна, здравни продукти, подслон и чиста вода. "Новият инструмент ще намали хуманитарното страдание на бежанците в Европа", посочи комисарят.

Все още няма решение откъде ще дойдат парите. Предстои споразумението за отделянето им да бъде подписано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай