Сирийци стават харманлийци

Регистрират по 30 бежанци на ден, емисар на ООН живее в лагера

Сирийци стават харманлийци | StandartNews.com

София. Част от напусналите бежанския лагер в Харманли вече си търсят работа у нас. Това са специалисти от Сирия, които намериха подслон на наша територия. Сред излезлите от лагера с хуманитарен статут, които вече са регистрирани в община Харманли, има желаещи да останат и работят в южния град. Такъв е случаят с фармацевт сириец, който само преди броени дни е напуснал със семейството си бежанския център и вече учи усилено български език, за да си потърси работа в някоя от местните аптеки, разказа шефът на бежанския център Йордан Малинов.

Най-многобройна в лагера е върволицата пред фургоните, където действат екипите по регистрацията. Те са обучени от Агенцията по бежанците и обработват документите на по 30 души на ден. А регистрацията вече е гаранция за стартирането на процедурата за статут.

По график с придружители полицаи от лагера се извеждат и толкова хора на ден, за да си напазаруват. Така вече и хората от Харманли, които при обявяването, че бившите казарми ще приемат бежанци, протестираха, вече започнаха да свикват с чужденците.

"Ще стана зъболекар. Искам да уча в Германия. България е само трамплин за моята мечта!" Думите са на 19-годишният Мустафа Саид Мехмед от Сирия. Той е сред най-комуникативните емигранти в лагера в Харманли, защото говори руски език. Понаучил го е, докато е бил студент по дентална медицина в Москва. В руската столица е живял съвсем за малко, допреди размириците в родината му. Заради гражданската война се наложило да се върне в града си Алепо, който е в епицентъра на стълпотворенията. После с родителите си тръгнал по пътя на емигрантите. Чистосърдечно младият мъж признава, че целта му не е да остане на Балканите. Има дядо във Франция, но голямата му мечта е самият той да стигне до Германия, където да продължи обучението си. От два месеца е в лагера в Харманли. За условията в най-многобройния център за емигранти казва, че не са твърде задоволителни, но пък и признава, че от една-две седмици както битовите условия, така и настроението сред домуващите се подобряват с всеки изминал ден.

Преди хората от различните етноси все се дърлили и се отделяли на групички, но откакто "умиротворителят" дошъл в лагера, хората се кротнали. "Умиротворителят", или "Синята каска", бежанците наричат новия шеф на лагера Йордан Малинов. Той смени на поста Жельо Желев, който няколко месеца носеше две дини под една мишница, тъй като е и директор на лагера в Пъстрогор. Малинов получи назначението буквално в последните часове преди Нова година. Отговаря за около 1700 нелегални, които са настанени в лагера. Той е познат като един от бившите шефове на Харманлийското ВиК, бил е професионален военен.

В лагера е и постоянният наблюдател на Върховния комисариат на ООН за бежанците, хърватинът Владимир Смолян.

Стягат US палатки за забавачка и интернет клуб

На склад в лагера в Харманли са вече и две палатки от по 100 квадрата като на щатската армия. Едната от тях ще бъде превърната в детски атракцион. В другата за тийнейджърите ще бъдат сложени компютри и пуснат интернет.
Всичко това е от полза. Ще направи живота ни по-лек в лагера, категорични са настанените в центъра.

На свой ред шефът на лагера Йордан Малинов пък коментира, че за спокойствието и по-добрите отношения между различните етноси в лагера спомагат и по-добрите медицински услуги, които им се предлагат на място. В лагера вече работят екипи и на организацията "Лекари без граница".

С идването на Малинов обаче бежанците в лагера, особено тези, които са по-отдавна, разбраха що е то ред и дисциплина.

Малко по малко започналият да се превръща в бунище плац, където бяха разположени палатките, вече е разчистен. С уборката се заели по график самите бежанци. Предстои и изораването на терена, и превръщането на отделни части от него в цветни градинки. Футболният турнир, който вече завърши в лагера, импровизираното училище, в което вече 200 от домуващите се учат по график на чужди езици, са част от мероприятията, които осмислят ежедневието между стените на някогашното военно поделение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай