Сиренето - с палми и бактерии

Сиренето - с палми и бактерии | StandartNews.com

89% от най-продаваните саламурени продукти не отговарят на стандарта

Сиренето, което купуваме от магазина, масово не отговаря на изискванията на Българския държавен стандарт /БДС/. 89% от най-продаваните продукти не покриват критериите за Българско саламурено сирене, което е полезно за здравето. Това показва изследване на Асоциация "Активни потребители". Оттам са тествали в акредитирана лаборатория общо 36 марки краве сирене в ценови диапазон от 3,50 лв./кг. до 14,98 лв./кг. Анализът е показал, че едва 11% се произвеждат съгласно утвърдената технология за истинско българско саламурено сирене. Резултатите оповести Богомил Николов, изпълнителен директор на "Активни потребители".

Основните показатели, според които са оценявани сирената, са тези, залегнали в българския стандарт - водно съдържание, степен на зрялост, наличие на растителни мазнини, отношение на разтворим към общ белтък.
Единствените сирена, които отговарят на всички критерии, са само четири: Димитър Маджаров, Lacrima, Frezco и Карловско.
При останалите са установени нарушения в етикетирането, като липсва или е само частична задължителната информация /23 продукта/. Добавяне на немлечни мазнини има при 6 марки насипно сирене - "Дъга", "Здравец", "Старопланинско", "Тракия", "Сирене краве саламурено СВА", насипно "Женски пазар". В този случай от първостепенна важност е клиентът да бъде информиран за такава добавка и тези сирена задължително да са обозначени с етикети като имитиращи продукти. В някои технологии за получаване на палмова мазнина количеството на трансмазнините се увеличава значително. Усвояват се по-трудно от организма и могат да провокират възпалителни процеси. Научно доказано е, че високомолекулните наситени мазнини допринасят за увеличаване нивото на холестерола в кръвта и провокират затлъстяване, атеросклероза, тромбоза на съдовете и редица други сърдечно съдови заболявания.

Според БДС 15:2010 степента на зрялост на сиренето трябва да е не по-малко от 14%. Тестът на "Активни потребители" обаче показва, че процентът е под 12,6% при 26 марки.

Марките сирене, чиято степен на зрялост е над минималното изискване на стандарта, са "Frezco" (19,3%), "Лакирма" (18,2%), "Ел Би Булгарикум" (16,35%), "Billa" (17,39%), "Маджаров" (насипно) (14,85%), "Карловско" (насипно) (15,89%). Неузрялото сирене е с по-ниска хранителна стойност, може да съдържа вредни микроорганизми и при определени условия да е причина за хранителни отравяния и стомашно чревни злокачествени образувания.
Съгласно българското законодателство процентът на водното съдържание в сиренето не трябва да надвишава 54%. Този процент е спазен единствено при насипно Olympus (49,15%), Lacrima (52,97%), Frezco (53,27%), насипно "Димитър Маджаров" (53,97%) и насипно "Карловско" (53,88%). При 24 от марките този процент е завишен като при 16 се наблюдава много високо ниво. В три от марките процентът на водното съдържание е над 65%. Повишеното водно съдържание крие потенциали опасности за потребителите. Когато процентът на сухото вещество е нисък, потребителите губят от хранителната стойност на продукта, защото се понижава концентрацията на ценни съставки в сиренето, като млечните протеини и пептиди. Тоест понижаването на протеиновото съдържание води и до редукция на по-лесно усвоимия калций, което може да доведе до сърдечносъдови и костно-ставни проблеми. Тези сирена имат и по-ниска трайност и са по-податливи на гранясване и образуване на нежелателни и понякога токсични вторични вещества.

Високо водно съдържание над 59,4% (54% по БДС) имат 19 марки, а 3 са с много високо (над 65%). С много ниско съдържание на протеин (белтък) - под 12%, при норма от 15-16%, е установено при 5 от марките, от които 4 са с влагане на немлечни заместители. Няма намерени антибиотици и надхвърлено количество сол при нито едно от 36-те марки сирена. При тестове през минали години често е имало проблем с завишеното количество сол.
Цялата информация за теста - кое сирене от коя търговска верига е взето, колко струва и какво си купуваме срещу тези пари - можете да намерите на: www.activnipotrebiteli.bg

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) трябва да започне регулярни тестове, но не в мандрите, а в търговските мрежи с участието на всички заинтересовани страни, предложи Николов. Сред предложенията са още Министерство на икономиката да изготви и финансира програма за независими тестове на продукти и ощетените производители да сезират КЗК за нелоялна конкуренция. Трябва и да се намали ДДС за основни храни, каза още Богомил Николов. Дали сиренето е истинско или фалшиво - може да се предположи по цената - сирене под 8-9 лв. за килограм няма как да е направено по традиционна технология, категоричен е Николов.

Растителните мазнини свалят цената над 75%

Растителните хидрогенирани мазнини свалят цената на продукта с над 75%, но заместват млечната мазнина с вредните трансмазнини. Научно доказано е, че те увеличават "лошия" холестерол (LDL) и намаляват "добрия" (HDL) в кръвта. Установено е, че заместването на някои мазнини с трансмазнини води до сериозно напълняване, независимо че количеството калории е едно и също. Установена е и по-голяма степен на инсулинова резистентност - един от първите белези за появата на диабет. Учените предполагат, че обяснението се крие в способността на трансмазнините да стимулират отделянето на повече инсулин от панкреаса, което на свой ред води до резистентност към излишъка от този хормон. Съществува и друга възможност - при навлизане на трансмазнините в клетъчните мембрани, по неизвестен засега механизъм, клетката не реагира нормално на инсулина. Има данни, че трансмазнините могат да причинят запушвания на кръвоносни съдове, диабет от тип 2, да увеличат трайно кръвното налягане, както и риска от сърдечнo-съдови проблеми. Известно е, че транмазнините не са безвредни дори в минимални дози. Те дотолкова натоварват сърдечно-съдовата система, че според учени от Харвардския институт за обществено здраве, замяната им с течни растителни мазнини би предотвратила до 30 000 смъртни случая годишно. Проучване показва, че жени, приемащи с храната голямо количество трансмазнини, са с 50% по-висок риск от сърдечна атака.
Трансмазнините са сочени и като повишаващи риска от ракови образувания.

Зреенето убива патогените

Един от основните способи, с който производителите поевтиняват продуктите си, e с по-силна термична обработка. Така се получава сирене с повече вода, което не се подлага на зреене, по-нетрайно е и изискава много повече сол. Зреенето е процес, който е задължителен етап при производството на сирене. По време на този процес се формират специфичният приятен вкус и аромат, а също и структурата на сиренето. Освен това по време на зреенето умират попадналите по време на производството патогенни бактерии. Незрялото сирене, произведено по тази изопачена технология, може да ни донесе хранително натравяне и високо кръвно налягане заради повечето сол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай