"Сирак Скитник" за "Спорт и музика"

Любимото на феновете предаване, което стана на 50, бе в центъра на купона за ЧРД на радиото

"Сирак Скитник" за "Спорт и музика" | StandartNews.com

София. "Спорт и музика" на програма "Хоризонт" спечели Голямата награда "Сирак Скитник" на 79-ия рожден ден на Българското национално радио.

Едно от предаванията с най-много фенове, което скоро навърши 50, спечели отличието на бляскава церемония в Градската художествена галерия. В момента там има изложба, посветена на 130-ата годишнина от рождението на българския писател и художник Сирак Скитник (Панайот Тодоров Христов), който е и първият ръководител на Радио София. Пред микрофона на "Спорт и музика" за тези 50 години са заставали изтъкнати журналисти, сред които Петър Милушев и Петър Петров (създателите на предаването), Калин Катев, Радослав Янкулов, Емил Кожухаров, Асен Минчев, Тихомир Бенчев, Руслан Райчев, Красимир Луканов, Николай Веселинов, Теодор Черешев, Ивайло Герчев, Иван Пашов, Огнян Симеонов, Борислав Нинов, Илиян Христов. За да получат наградата, на сцената излязоха не малко от тези, които през годините са работили в спортната редакция на БНР.

Кармен Манукян, водеща на "Нощен хоризонт", бе удостоен с приза за радиожурналистика за оригинално представяне на събеседниците и темите и за яркото й присъствие пред микрофона. "Благодаря ви затова, че дойдох с крила и ще си тръгна с крила", каза Кармен, която грабна и статуетката "Златен глас" на името на Надежда Дженева, която беше връчена от името на Кеворк Кеворкян.

"Наградата е голяма, защото и името на Сирак Скитник е голямо", бяха думите на водещата на предаването "За думите" Венета Гаврилова, когато излезе, за да получи отличието си в категорията радиопредаване. Според Гаврилова "За думите" не е курс по български език, а разговор за езика на всички хора. "Езикът има нужда от добрия вкус, мярката, уважението и самооценките", каза развълнуваната радиоводеща.

Организаторите не пропуснаха да отдадат заслуженото и на отличилите се във всяка една от 7-те регионални радиостанции, както и на тези от трите национални програми на БНР.

Посмъртна награда получи и Марсел Селие. Швейцарският етнолог, продуцент и изследовател популяризираше по цял свят "Мистерията на българските гласове" и нашия фолклор. Неговата съпруга Катрин Селие изпрати до националното радио своите поздравления по повод рождения ден на медията и благодари за приза. Катрин и нейният син Александър, който също събира фолклорни образци от целия свят, ще дойдат в София за концерта, който БНР ще организира тази пролет в памет на Марсел Селие.

Президентът Росен Плевнелиев, шефът на парламента Михаил Миков и премиерът Пламен Орешарски изпратиха поздравления за рождения ден на радиото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай