"Син език" изгълта парите на фермерите

"Син език" изгълта парите на фермерите | StandartNews.com

Меката зима и влажното лято докара нови грижи на животновъдите - заразата "син език". Най-вероятно я пренасят гръцките комари от вида Кулекоидес, твърдят ветеринарите. Засега болестта атакува предимно овцете. Първото огнище бе установено чрез лабораторно изследване на 4 юли в ивайловградското село Мандрица. Заболели животни има и в Кърджалийско, Бургаско, Ямболско, Старозагорско, Смолянско, Сливенско, Пловдивско, а в повишена готовност са Благоевград, Варна, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Пазарджик, София област, Търговище, Шумен.
Областните епизоотични комисии веднага приеха мерки за ограничаване разпространението на болестта. Забранява се придвижването на животни на територията на засегнатите области. Изключение се прави само за тези, които са за незабавно клане, което се извършва след клиничен преглед. Забранени са също пазарите на животни, както и пашата между 19 часа вечерта и 8 часа сутринта, когато комарите са най-активни.

Гърци искат наши агнета, но търговията е забранена

Загуби за стотици хиляди лева трупат стопаните ни заради болестта "син език".
Щетите са по две линии - от една страна, заради умрелите животни, а от друга - заради спирането на всякаква търговия и затварянето на пазарите, казва Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България. Той се надява животновъдите скоро да бъдат обезщетени за пораженията, които понасят.
В района на Крумовград в 80% от стадата има заболели овце, коментира Антон Хаджиев, шеф на лицензирано депо за износ на животни. "Не мога да кажа какъв е броят на умрелите, но сигурно са около 15% от заразените. Другите се лекуват и оздравяват", казва Антон Хаджиев.

Той е категоричен, че заразата е сериозен удар за фермерите. Само за 2-3 седмици на юли поради забраната за търговия не се продадени около 1000 овце и загубата за стопаните е между 150-200 хил. лв. Губи и депото като посредник с купувачите. "А в момента търсене има. За празника Богородица гърци желаят да купят агнета и шилета, вече имаме запитвания", заяви Хаджиев. Според него най-рано през септември може да спаднат случаите на заразени животни, когато намалеят и комарите, но всичко зависи от времето.

Мирослав Хусков от ивайловградското село Пелевун е един от засегнатите животновъди от епидемията от "син език". Той се занимава с овцевъдство от 11 години, а в стадото му има 280 овце. Вече има 14 мъртви животни, а над 40 са болните. За 11 години това е първият път, в който негови овце се разболяват от "син език". "Досега никога не сме се сблъсквали с такова нещо. Лоша работа. Колегите също имат доста измрели животни", коментира овцевъдът. Когато се зарази, животното спира да яде, качва се температурата му, подуват се устата и челюстта. Наблюдават се и усилено слюноотделяне, затруднено дишане. Обикновено смъртта настъпва до една седмица, а понякога и по-бързо. За щастие, заболяването не е опасно за хората.

"Пръскаме по-усилено, отколкото в началото. Като че ли отначало имахме малко повече смъртни случаи, сега при някои животни нещата се разминават по-леко", споделя Хусков. Но все още е притеснен, защото всеки ден има нови болни животни. Ветеринарите идват постоянно - лекуват животните, вземат им кръвни проби, правят протоколи на умрелите. "От това обаче няма голяма полза. Прави се специална ваксина за "син език", която разбрахме, че била забранена за ЕС, никой не може да ни я осигури. Това чувам от докторите от Хасково, които идваха да вземат кръв, и от колеги. Ваксината е единствената мярка, която може да се предприеме, за да оздравее добитъка". Случвало се е и да умъртвяват животни, когато видят, че не могат да се излекуват, за да не се мъчат още повече. Едно време хората дори са избивали масово животните, болни от "син език". Някои уж изглеждат излекувани, започнали са да се хранят, макар и оскъдно, но лекарите, твърдят, че още носят вируса. Трябва след време да им се вземе повторно кръв, за да се види дали наистина са оздравели. Овцевъдът от с. Пелевун разказва още, че в Гърция също е пламнала епидемия от син език и единственото, което правят животновъдите в съседната ни страна, е да пръскат, там също нямало ваксина. Чул е още, че в Турция със сигурност има такива ваксини. Хусков смята, че е напълно възможно съвсем скоро "син език" да се разпространи из цялата страна.

На този етап е забранено всякакъв вид транспортиране на животни. Овцевъдът разказва, че има за продаване от най-късните агнета, но сега няма как да ги продадат. Обяснява още, че в момента това не е проблем, най-голямото му желание е "да отърве кожата на заболелите". Има колеги в някои по-отдалечени селца, които напълно са се предали. Спрели са да пръскат и да се опитват да лекуват животните, защото това гълта доста пари. "Нужни са антибиотици, витамини, за да ги подсилваме. Скъпо е, а накрая, в повечето случаи, животните, така или иначе, си умират. Аз имам повече животни и се опитвам да ги спася по някакъв начин, но хората, които имат по 150 животни и половината от тях са вече умрели, ако имат и още болни, то този труд е загубен. Как да продължават да се занимават с животновъдство, ако останат с 20 овце? Как да се издържат?"

В такъв случай най-често тези хора приключват с животновъдството и заминават за чужбина, каза още Хусков. Той е чул, че е гласувано да се отпуснат държавни пари за лечение, говорело се и за обезщетения. "С колегите от Ивайловградска община поддържаме връзка, чуваме се постоянно, никой нищо не е получил. Нямам представа какво се случва, но до нас не са достигнали нито обезщетения, нито пари за лечение", казва животновъдът. И обобщава: "Мъчим си се по нашите си начини, чудим се къде да си продаваме животните, как да ги лекуваме. Всеки се самоспасява". 

Помагат ветеринари от цялата страна

Заболяването "син език" е регистрирано и в седемте общини на област Кърджали, най-сериозно е в Крумовградско, коментира д-р Георги Грозев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. Среща се по-често по овцете, защото периодът на развитие на причинителите при тях е 20 дни, а при говедата пет пъти по-дълъг - близо 100 дни. Д-р Грозев потвърди, че на места има умрели овце, но крави - не. Той уточни, че три пъти седмично по график в региона минават коли на екарисажа от Варна и събират умрелите животни, за да бъдат изгорени.
В Кърджалийско започна третирането на обори и торища към ферми заради "синия език". Първо екипите пръскаха в село Бели пласт. За овладяване на ситуацията на помощ на местните ветеринарни власти са няколко екипа от страната - Силистра, Добрич, Кюстендил. До края на седмицата те бяха и в Джебел, Крумовград, Кирково, Момчилград. Битката срещу "синия език" ще продължи и през тази седмица в Ардинско.

"Тази община е оставена накрая заради по-голямата надморска височина. Предполага се, че там комарите, които са преносители на вируса на заболяването, няма да се развият толкова бързо", коментира още д-р Грозев. "С пръскането целим да се намали драстично популацията на насекомите, преносители на вируса на заболяването и се ограничи разпространението на болестта", обясни д-р Георги Грозев.

Той заяви, че намират съдействие от официалните общински ветеринарни лекари и местните власти и че държавата гарантира, че ще обезщети стопаните.

Греков иска 800 000 лв., кабинетът дава 450 000

800 000 лева за борба със заразата "син език" поиска министерството на земеделието. Кабинетът обаче реши да отпусне едва 450 000 лева.

Още щом бе установено първото огнище, земеделският министър проф. Димитър Греков представи доклад до Министерски съвет за допълнителните разходи по бюджета на агроведомството, нужни за ограничаване и ликвидиране на болестта.

Мерките включват определяне на предпазна и надзорна зона около огнището, убиване и загробване на заразените животни, клинични прегледи и вземане на кръвни проби за лабораторни изследвания. Тези, които показват положителен резултат, се изпращат за потвърждение в Референтната лаборатория на ЕС по "син език" в Пърбрайт, Великобритания.

Пари са нужни и за борба с кръвосмучещи насекоми от род Culicoides - опушване с топли и студени разтвори чрез пръскане от самолет и специални пушки за целта на територията в радиус от 20 км около засегнатите селища.
Трябва да се направи дезинсекция в заразените обекти, както и в тези, които попадат в предпазната и надзорната зона, обработване на едри и дребните преживни животни с инсектицидни разтвори с репелентно действие.
От земеделското министерство са изчислили, че необходимите разходи за ограничаване на болестта са 800 000 лева. отпуснатите средства обаче бяха наполовина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай