Шпагин се събуди в розово

Бягат от работа за снимка пред новата атракция

Шпагин се събуди в розово | StandartNews.com

София. Ново превъплъщение претърпя паметникът на Съветската армия в столицата. Този път войниците станаха розови. Bulharsko se omlouva!, гласи надписът под тях. Веднага до посланието на чешки е преводът "България се извинява!".

"Имам информация, че 10 човека са извършили това нещо в два часа през нощта". Това съобщи зам.-областният управител на София Андрей Георгиев пред "Стандарт". "Ако някой е гледал камерите, би уведомил СДВР и щяха да бъдат заловени", коментира още той.

Нелепият вид на паметника, известен като Шпагин, стресна отиващите на работа столичани в сряда сутринта. За броени минути той стана атракция номер 1 в София. Обиколи социалните мрежи и събра стотици жители и гости на столицата пред монумента.

Поводът за акцията в розово е 45 години от навлизането на войските на Варшавския договор в Прага. Сред тях има и наши войници. "България първа е настояла за военна интервенция", припомниха си по-възрастни софиянци, дошли да видят новия вид на каменните бойци.

"Вандали", възмущаваха се насядали на сянка по пейките отстрани. С недоумение те се питаха какъв е смисълът от нещо подобно и се чудеха колко ли пари ще трябва да се хвърлят за почистването.

"Не схващат значението на този акт", контрираха привърженици на пребоядисването. Причината за избора на розово е аналогия с боядисания в същия цвят танк, за който се твърдеше, че е първият съветски, влязъл в тогавашната Чехословакия. Това се случи през 1991 година, а авторът бе небезизвестният художник Давид Черни.

"Разплаках се, като чух, и веднага дойдох насам", вълнуваше се Стефан Седнаков, който напълно одобри инсталацията. Той допълни, че е радостен, че най-накрая наистина сме се извинили на чехите. "През 68-а настроенията бяха крайно негативни към този акт на Съветския съюз", спомня си той. И разказва как българите се стояли постоянно до радиото и са слушали, включително и чешки предавания, какво се случва там.

Всички бяха категорични, че това не са същите, които пребоядисаха паметника предишния път "в крак с времето". "Има категорично различна символика", смята проф. дфзн. Симеон Съйнов от БАН. Той също категорично одобрява новата визия и мисли, че така вече наистина сме се извинили на чехите. "Помня 68-а, моите приятели в Чехословакия бяха потресени, спряха да идват в България", разказва той. Всички бяха объркани тогава, Западът бе стресиран от съветската пропаганда, допълва още проф. Съйнов. Докато той разказва, полицаите обикалят парка около паметника.

Още рано сутринта те бяха сложили ленти около него и не допускаха граждани. "Това е местопроизшествие", бе краткият им коментар. "Няма да ги хванат", коментира проф. Съйнов, "със сигурност са работили с ръкавици и едва ли са оставили следи". Според него няма и за какво да преследват "бояджиите". По негови думи това в никакъв случай не е вандалски акт, а морален такъв. "Инвазията в Чехословакия бе вандалски акт", категоричен е той.

Безкрайно щастливи от "розовите войници" бяха децата, които непрекъснато се тълпяха да се снимат с паметника, катерейки се по него. "Лицата им вече не са толкова страшни, дори и отблизо", радваха се те. Снимки за Facebook си правеха и по-големите. Някои от тяха дори бяха излезли от работа, за да могат да видят паметника, както и да направят по някой и друг кадър за спомен. За повечето обаче това бе просто една атракция и не влагаха много смисъл в значението на акта. Край паметника дойдоха и чужди туристи, които недоумяваха защо войниците са розови. Винаги се намираше някой, който обаче да им обясни и да им припомни историята, като дори се сформира дискусия, в която всеки добавяше по някой забравен факт. "Пребоядисването" създаде приятелство. Двама от най-начетените историци бързо стопиха дистанцията помежду си и очаровани от знанията си, решиха да продължат дискусията на по кафе под сянката на чадърите на някое от близките заведения.

"Розовите войници" повдигнаха отново и дебата за преместването или премахването на паметника на Съветската армия. Много хора изразиха мнение, че той е ненужен, както и че е неправилно да има монумент на "окупаторската армия" в центъра на София. Така смята и проф. Съйнов от БАН. По негови думи на това място трябва да се издигне скулптура на хан Аспарух, а сегашният паметник да бъде преместен някъде. "Не подкрепям идеята просто да бъде махнат. Паметниците трябва да останат, за да ни напомнят за историята - добра или лоша", категоричен бе той.

Съдят художника за хулиганство

Форум "България - Русия" е поискал да участва в почистването на паметника, стана ясно в сряда. "При положение, че имат желание, издадохме разрешение", заяви за "Стандарт" зам. областният управител на София Андрей Георгиев, който представлява стопанисващите монумента. "Областната управа няма бюджет за изчистването му", каза Георгиев. Неправителствената организация е наела същата фирма, специализирала в почистване на графити и фасади, която изми паметника и през лятото на 2011 г. Предишното почистване струваше около 1000 лв. Срещу неизвестния художник, който пребоядиса паметника, е образувано досъдебно производство за хулиганство. Това съобщиха за "Стандарт" от Софийската районна прокуратура. За подобно престъпление законът предвижда до две години затвор или пробация.

"Пак ще го измием", казва Светлана Шаренкова, председател на Форум "България - Русия"


"Пак ще измием паметника, започваме от тази вечер. Ще наемем същата фирма, с която работихме при предишното почистване. Надяваме се в четвъртък сутринта паметникът да е чист. Като неправителствена организация ние искаме да приведем в ред един паметник, който носи паметта на милиони загинали хора. Смятам че актът на изрисуването е вандалски."

Частна фирма следи камерите

Частна фирма може да поеме видео наблюдението над паметника, научи "Стандарт". Председателят на движението "България-Русия" Светлана Шаренкова изразила готовност да плаща на видеогардовете, за да бъде сигурна, че монументът ще бъде под охрана денонощно.

В момента двама души наблюдават през нощта с камерите в Столична община парка, детски градини и училища, научи "Стандарт". От кметството са уверили, че заради инцидента ще засилят видео наблюдението.

"Вината не се поема с мезета" - участник в акцията пред блогъра Асен Генов

"Не съм направил нищо лошо. Това не е криминално деяние, а акт на извинение, макар и много закъснял. Това е единственият начин, по който в момента може да се привлече вниманието на обществото към бруталното погазване на свободата и истината в българското общество. Това е единственият начин да изкрещиш чувствата си и болката си. Ако това е наказуемо деяние, значи зловещо сме го закъсали. Вината не се поема с мезета, другари комунисти. Вината се поема с извинение. Свободата никога не може да бъде стъпкана. Дори и с танкове. Мястото на Паметника е в музей."

Рухнаха 7 плочки от кулата

Седем огромни облицовъчни мраморни плочи се отлепиха от високата част на паметника. Те се сгромолясаха точно на мястото, където много често седят софиянци и децата им. За щастие няма пострадали. "Вместо да се занимават да го чистят, по-добре да го обезопасят. Ако една от плочите беше паднала върху някого, щеше да го убие", разказваха минувачи.

Русия недоволна, протестът мълчи

Антиправителственият протест ще почете годишнината с едноминутно мълчание пред чешкото и словашкото посолство. Това обявиха от noresharski.com. Те призоваха бунтарите да носят и поне един розов елемент по облеклото си в знак на съпричастност.

В същото време от областната управа на София обявиха, че чакат нова протестна нота от посланика на Русия в България. Тя ще е трета от руското посолство. Преди месец от областната управа изпратили писмо до кмета на столицата Йорданка Фандъкова, с което настоявали за по-сериозна охрана на въпросния паметник, защото вече имало две протестни ноти от руския посланик в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай