Шок и ужас, Свиленград си оплаква митницата (ОБЗОР)

Шок и ужас, Свиленград си оплаква митницата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Чак на димитровградския пазар изтръпнаха, че ще им секне търговията

Шок и ужас вся новината, че Свиленградската митница ще хлопне кепенци. "Шамарът" отекна не само край браздата, а в цяла Хасковска област. Първоначално паниката бе заради заблуда, че пунктът "Капитан Андреево" ще затвори. Затова и на прима виста заваляха питанки: "Откъде ще минаваме към Турция и Гърция, по вода ли?". Когато народът се освести обаче, объркването отстъпи пред гнева. Част от хората, особено близките до митничарските фамилии, в прав текст попитаха: "Само Свиленградската митница ли е в тази държава, копче не сме чули за Калотина!". Други пък предложиха: "А защо направо да не мине към София? Така приходите от рушвета ще отиват директно, където трябва!". Трети в прав текст

поискаха "главата" Ваньо Танов

началника на Агенция "Митници". Мотивът им е, че мастит шеф трябва да поеме отговорност за вихрещата се корупция. "По същата логика трябва да закриете Калотина!!!", гласяха и гневните коментари в мрежата. Новината за административното прекрояване на южното митническо звено отекна дори и сред търговците, които възкликнаха: "Леле, кво ще стане с димитровградския пазар?!".

Куриозното е, че самите митничари приеха най-хладнокръвно решението за затварянето на печално известното с корупционни афери звено. В Свиленград са се примирили, че реформата няма да им се размине. А и по границата шушукат, че редовите митничари, както и тези от плаца и от митническото оформяне,

няма да останат на улицата

Не само заради опита си, но и заради инвестицията, която държавата е направила в тях. Преди да започне работа например, един инспектор, спечелил конкурс, минава през 7-месечно модулно обучение в Учебния център на агенцията. "По-скоро става въпрос за изместване на управленската шапка", успокояват се в Свиленград. Мълвата там носи, че звеното най-вероятно ще мине към Митница-Бургас. Логиката е, че граничната бразда с Турция минава и през морската област, и през Хасковско, където е и пунктът "Капитан Андреево". Вероятно е пък бюрата в Кърджали, към което е и "Маказа" и това в Хасково да се преместят под "шапката" на Пловдив, коментират инспектори.

Горанов: 40 служители ще заминат за столицата

Идеята за закриването на звеното е стара, призна финансовият министър

Част от служителите в Свиленградската митница ще бъдат пренасочени към централното управление в София, където ще бъде създадено ново звено за управление на всички резултати от сканиранията. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов по повод намерението на правителството да закрие Митница Свиленград. По думите му, идеята за преминаването на управлението й под шапката на друго териториално управление - Бургас или Пловдив, е стара, но нарочно не била обявена преди местния вот, за да не се използва предизборно. "Мислехме да го направим от януари, но избързахме заради случилото се в неделя", каза Горанов. Тогава след акция на службите бяха задържани 33-ма служители на митническия пункт "Капитан Андреево" заради съмнения за получаване на подкупи. В Митница-Свиленград работят 330 души, като 133 от тях са служители на ГКПП-Капитан Андреево. В структурата на митницата са и две митнически бюра - в Хасково и в Кърджали.

"Структурната промяна ще позволи по-добре да се управляват човешките ресурси и да се подобри организацията на работа", обясни Горанов. "Това, което се спести от персонал, ще бъде насочено към мобилни групи, а в централното митническо управление ще се подобри работата", каза още той. Горанов уточни, че става дума за 40 служители, които няма да бъдат уволнени, а насочени към други дейности. Целта на новото звено за управление на сканираните данни е да се дублира в централата информацията от рентгените по ГКПП-та, за да не може да се злоупотребява с нея на местно ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай