Шок! Какво откриха в безалкохолната бира

Учени с предупреждение

Шок! Какво откриха в безалкохолната бира | StandartNews.com

Липсата на алкохол в безалкохолната или нискоалкохолната бира може да направи тези сортове по-уязвими към бактерии и други фактори на разваляне в процеса на производство, съхранение и бутилиране. Това е експериментално потвърдено от американски учени.

Традиционната бира, която обикновено има алкохолно съдържание от 3,5 - 5%, но може да достигне до 10%, има ниско pH, съдържа етанол, горчиви киселини от хмел, големи количества разтворен въглероден диоксид и малко кислород. Всичко това допринася за микробиологичната стабилност на напитката. Плюс това самият класически процес на производство на бира осигурява допълнителна защита срещу пренасяни с храни патогени.

Експерти от университета „Корнел“ (САЩ) решили да разберат как нивото на рН, температурата на съхранение и концентрацията на етанол влияят върху растежа или гибелта на хранителни патогени в нискоалкохолната и безалкохолната бира. Изследването им е публикувано от Journal of Food Protection.

В така наречената крафт слабо- или безалкохолна бира, производителите често променят традиционните процеси. Освен това за подобряване на вкуса и аромата на напитката по време на етапите на ферментация и кондициониране в нея може да бъдат добавени различни съставки, включително нестерилен хмел. Това увеличава риска от попадане на патогенни микроорганизми в такава бира.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай