Шест съвета за здрава коса

Мийте я с чай, забравете сешоара и боядисването до есента

Шест съвета за здрава коса | StandartNews.com

Колкото и да е полезна и приятна за нас лятна почивката, слънцето, жегите и морската вода могат да се отразят пагубно на косата ни. Ето защо ви препоръчваме няколко лесни метода, с които ще запазите косата си здрава и през лятото. Все пак искаме да сме красиви и наесен.

1. Всички сме чували за полезните омега-3 мастни киселини. Вместо да ползвате скъпи хапчета за подсилване на ноктите и косата, просто се придържайте към хапване на храни, богати на тях и през лятото. А именно - сьомга, яйца, спанак и фъстъци. Цинкът, съдържащ се в мидите и други морски храни, също подсилва растежа и здравината на косата. Други продукти, богати на цинк, са сиренето и ядките. А блюдата, които съдържат желязо, като сочните смокини например, ще ви придадат невероятен обем. Червените плодове и зеленчуци пък съдържат т.нар антоцианини - червено багрило, което спомага за предпазването от вредните слънчеви лъчения и абразивните шампоани. Така че, включете и тях в отпускарското си меню.

2. През лятото забравете за всякакви спрейове за лесно разресване. Алкохолът в тях изсушава косата и я кара да се накъсва. Заедно със силното въздействие на UV-лъчите и топлината, това само ще я увреди повече.

3. Когато е горещо, мием косата си много по-често. Затова оставете настрана шампоаните, маските и балсамите, които си купувате от козметичните магазини, и пробвайте нещо органично. Чаят например, освен изключително детоксикиращ през лятото, е и чудесно средство за повишаване хигиената на косата и скалпа, както и за подчертаване на цвета й. За русите коси използвайте чай от лайка и лимон, а черен чай - за тъмните нюанси. За да се предпазите от вредното влияние на хлора в басейните и солта в морската вода пък, подсилвайте краищата си с масла за коса преди да отидете на плаж.

4. Когато сушите косата си в жегите, я отделяйте на секции, точно както и във фризьорския салон. Наблегнете на скалпа, тъй като през лятото той се омазнява най-бързо. Сушете краищата възможно най-малко. Така ще намалите изсушаването на цялата коса.

5. Забравете също за изрусяването. Коафьорите твърдят, че по този начин само вредите на косата си. Ако искате да я изсветлите, оставете на слънцето да направи това. Ако пък търсите коренна промяна, най-добре изчакайте до есента.

6. И накрая - подстрижете се. Няма нищо по-хубаво от новия летен имидж. А и късата коса създава по-малко тревоги. Ако все пак не сте готови за промяна, то подстригвайте редовно краищата - поне един път месечно. Така ще избегнете цъфтене.

 

Специалистът препоръчва: Масажирайте скалпа за хубава прическа

Емил Иванов, фризьор

* Обемът и живостта на косата зависят от еластичността на скалпа. Кожата на главата се обтяга при хормонален стрес, върху нея влияят и някои лекарства. При обтегнат скалп фоликулът на косъма се залепва за главата и косата остава без обем. Затова е добре редовно да масажирате кожата на главата - така се възвръща еластичността.

* Косата се измива, изплаква се и след това се подсушава. Изтегля се с плавни движения с четката нагоре, а не напред - в посока към ушите, както правят повечето хора.

* На подсушената коса се прилагат поддържащи средства като балсами и маски. Четете внимателно на етикета колко минути трябва да стоите с маска. Защото има такива, които не трябва да се изплакват изцяло.

* При косопад и пърхот ползвайте отвара от коприва.

 

Барокови плитки са хитът за лятото

Заложете на естествено падащи вълни, златна фиба е последният писък на модата

Непретенциозни и все пак елегантни. Това е най-горещата тенденция за прическата това лято. Актуална е вдигнатата коса със свободно падащи кичури, изправена до средата и начупена в краищата или свободно падащата с естествено изглеждащи вълни. Новина има при плитките - стилът им ни връща в романтизма. Те са рошави, небрежни или минаващи като корона през главата като на принцеса. Каквато и плитка да изберете, няма да сгрешите.

Нестандартните опашки, полувързаната или сплетена с шал коса също са хит за плаж, парти или просто лятна разходка. Най-важното правило обаче е: колкото по-бароково, толкова по-добре.

Късата коса през лятото винаги е модерна. Тази година момчешкият стил отново е в силата си. Рошавите брeтони, съчетани с къса прическа - също. Сред аксесоарите на върха на модните класации е златният детайл - фиба или диадема. Цветята в косата, разбира се, и през тази година са актуални.
И

збръснатите наполовина глави обаче вече изпаднаха от модните класации. Затова не ви препоръчваме да предприемате подобна рязка промяна. Ако пък вече сте се вмъкнали в кожата на Риана - просто оставете косата да порасне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай