Шефът на КАТ: Някои шофьори си мислят, че са безсмъртни

Шефът на КАТ: Някои шофьори си мислят, че са безсмъртни | StandartNews.com

Само с тотален и постоянен контрол може да се ограничи войната по пътищата, коментира в интервю за "Дарик" началникът на „Пътна полиция" комисар Бойко Рановски.

„В момента витае едно такова чувство за безнаказаност и някои от водачите може би имат чувство за безсмъртност, защото се движат с такива скорости, при които при един малък инцидент щетите и последствията ще бъдат трагични. Тотален, целенасочен и постоянен контрол, както и провеждането на редица превантивни кампании, с които да се обясни, да се покаже на тези недобросъвестни водачи какво могат да причинят със своето неразумно поведение на пътя", коментира Рановски.

Около 1500 са пътните полицаи в страната на фона на близо 4 милиона шофьори, коментира още комисар Рановски.

По думите му на хората трябва да е много ясно, че няма как да има пътен полицай или пътен патрул на всяко кръстовище или във всяко малко населено място: „Самосъзнанието на шофьорите също е много важно и насоката, в която трябва да се работи с неправителствени организации, с държавни организации - трябва да бъде насочена да повлияем върху поведението на тези недобросъвестни водачи".

До дни се очаква в „Държавен вестник" да бъде обнародвана наредбата, която ще позволи налагането на глоби от мобилните камери с електронен фиш.

„Започва използването на мобилните камери за контрол на скоростта, с издаване на електронен фиш и се надяваме с пускането на мобилните камери контролът да се засили, да бъде по-целенасочен, на всички уязвими и опасни участъци от пътната мрежа. Броят на мобилните камери е 148 към момента - 24 стационарни камери, плюс една система за средна скорост на автомагистрала „Люлин".

Шефът на „Пътна полиция" смята, че трябва да има промени и в обучението на младите водачи:

„Не може едно обучение да придобиеш правоспособност за водач на моторно превозно средство да продължава около 20 дни и на 30-ия ден кандидат-водачът вече да бъде правоспособен водач, да има книжка и да е подготвен достатъчно. Срокът за обучение от 20 дни, според мен, е недостатъчен. След придобиване на правоспособност да има един изпитателен срок, в който да няма право да управлява моторно превозно средство без присъствието на възрастен човек".

Бойко Рановски призова гражданите да бъдат по-активни и да подават сигнали за опасни шофьори. Според него откриването на централен телефонен номер за сигнали би забавило проверките, затова комисар Рановски препоръча да се звъни на телефоните на съответната областна дирекция на МВР, които могат да бъдат намерени в интернет: „Всички граждани се изказват как знаят всички джигити, които се движат по пътищата в малките населени места, но до момента никой не смее да подаде сигнал срещу тях. Надявам се гражданското общество да се активизира, да не толерира такива нарушители, да подава своевременно такива сигнали. „Пътна полиция" ще се постарае да откликне на всеки такъв сигнал. Хората, които подават такива сигнали, трябва да знаят, че те ще бъдат свидетели при съставяне на акта за установяване на административно нарушение. Този гражданин, ако е съгласен да свидетелства, няма пречка да бъде съставен акт на нарушителя, с изключение за нарушения, за които се изисква измерване като употреба на алкохол или на скорост".

Комисар Бойко Рановски коментира и предстоящите абитуриентски балове: „Започват баловете. Ще има натоварено движение в населените места, курортните комплекси, много млади хора ще празнуват. Нека придвижването от учебните заведения до местата, където ще празнуват, и прибирането след това да бъде безопасно. Показват се през прозорци, през люкове, возят се на капаци на колите - това е много опасно, а отговорността в този случай е на водача на автомобила. Той трябва да знае, че всички тези случаи ще бъдат заснемани и след това ще му бъде търсена отговорност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай